Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministern tror att ny lag kan hjälpa Adel

/
  • Tobias Billström tror att en ny lag som träder i kraft den 15 december ska minska antalet gömda flyktingar i Sverige.
– Majoriteten som lever under jorden har aldrig ens sökt asyl, de har kommit hit för att arbeta svart vid sidan av systemet.

Migrationsminister Tobias Billström tror att en ny lag om arbetskraftsinvandring kan lösa en del av problemet med gömda flyktingar.
Det berättade han under ett besök i Gävle i går.

Annons

Enayatulla Adel från Hofors är kanske det mest kända exemplet just nu i vårt område. Han har levt gömd i över ett halvår sedan Migrationsverket beslutat att han ska skickas tillbaka till hemlandet Afghanistan.

Migrationsministern Tobias Billström, m, säger att det svenska systemet som avgör vem som ska få stanna i landet eller inte bygger på rättssäkerhet.

– De besluten måste man acceptera precis som domar som avkunnas i tingsrätten eller länsrätten, säger han.

Tobias Billström tror dock att en ny lag som träder i kraft om två veckor kan ”bygga bort” en del av problemet med gömda flyktingar.

Lagen ger nämligen personer som fått avslag på sin asylsökan möjlighet att få ett arbetstillstånd i stället. Kravet är att personen har haft en anställning i sex månader under väntetiden.

– Sen måste man kunna visa att man fått ett fast jobb eller ett vikariat som varar minst ett år framåt, säger Tobias Billström.

Enayatulla Adel studerade sista året på gymnasiet och hade jobb när hans avvisningsbeslut kom och han beslöt att gå under jorden.

Mer läsning

Annons