Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missbrukare dog trots vård

/
  • Foto: SCANPIX Dödligt. - Det är farligt att ta droger - därför är det bra att man skriver om det här, säger Wolther Planck, som har gått i genom Kalles akt.

GÄVLE
Kort före Kalles död ville åklagare Micael Dahlberg att han skulle låsas in. Kalle hade brutit mot villkoren för den knarkvård han dömts till istället för fängelse.

Annons
Men frivården och socialtjänsten tyckte att öppenvårdsbehandling, dit Kalle skulle komma varje dag för att sedan gå hem på kvällen, räckte.
En månad senare dog Kalle i en lägenhet i Gävle.
Kroppen var full av droger och polisen beslagtog en kanylförsedd spruta. Blodet visade spår av amfetamin, metadon och cannabis.
Naturligtvis händer mycket innan den här natten.
Kalle hinner under sina 30 levnadsår göra åtskilliga avtryck i rättsväsendets pappershögar. 1987, bara 15 år gammal, gör han sig skyldig till olaga hot och får den första av sammanlagt 20 domar i polisens belastningsregister. Det är hela tiden mindre allvarlig brottslighet som olovlig körning, bilstöld, rattfylleri, häleri eller misshandel.

Destruktivt
Flera år senare ser man i registret att Kalle blivit beroende av droger. 1995 döms han för narkotikabrott vid minst tio tillfällen.
Från den här tidpunkten och fram till sin död spelar narkotikamissbruket av och till en destruktiv roll i Kalles tillvaro. Han är känd av narkotikapoliserna och har vänner som missbrukar.
Det sista kapitlet i ett liv som präglades av droger skrevs under hösten och de två första månaderna i år.
I augusti i fjol dömdes Kalle för ett stort antal brott till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Om Kalle inte dömdes till vård skulle han få sex månaders fängelse.

Hjälpa flickvän
Det fanns villkor för hur vården skulle se ut. Bland annat skulle Kalle vara minst tre månader på Birka halvvägshus.
Den 26 december borde han ha återvänt till Birka efter en permission.
Det gjorde han inte.
Själv sa han senare att han drev omkring i Gävle på jakt efter sin flickvän, som han ville hindra från att missbruka.
Åklagare Micael Dahlberg skrev till tingsrätten och krävde att skyddstillsynen omvandlades till fängelse. Kalle omhändertogs av polis och kriminalvård den 9 januari i väntan på tingsrättens beslut.
På häktet fick Kalle den 13 januari besök av handläggarna från frivården och socialtjänsten. Efteråt gjorde båda sin bedömning. Kalle borde få vård på Gävle Behandlingscenter mot sitt missbruk. Där fanns "tillräcklig kontroll för att hjälpa Kalle att leva i drogfrihet".
Den 15 januari slog tingsrätten fast att Kalle slapp fängelse. Det blev vård i stället.
Vad som hände under de följande fyra veckorna är inte klart. Men en månad efter tingsrättens avgörande kom det att upprättas nya protokoll om Kalle, som las till den tjocka hög som redan fanns.
Anledningen är att Kalle hittats död.
Flera andra personer fanns eller hade kort före döden funnits i bostaden där kroppen hittades.
Deras vittnesuppgifter ligger delvis till grund för rättsläkarens slutsats att Kalle dog av sitt narkotikamissbruk. Man hittade en kanylförsedd spruta. Den rättskemiska analysen avslöjade som sagt amfetamin, metadon och cannabis i Kalles blod, droger som togs kort före hans död.

Behövde kontroll
Även om doserna inte var tillräckliga för att akut döda Kalle tyckte sig rättsläkaren ha fog för att säga att han dog av sitt missbruk.
Bland de sista raderna som skrevs om Kalle fanns åklagare Micael Dahlbergs krav att Kalle skulle in på kåken - och frivårdsinspektörens skrivelse att det fanns "tillräcklig kontroll på öppenvården för att Kalle ska kunna leva ett drogfritt liv".
Det kommer inte att skrivas några fler åtal, domar eller intyg om Kalle.
Eftersom han är död.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom_gd.se

Fotnot: Kalle hette egentligen någonting annat.

Mer läsning

Annons