Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt bedragare häktad

GÄVLEEtt försök till bankbedrägeri i Valbo för en månad sedan tycks vara på väg att klaras upp.

Annons
En man i 40-årsåldern har häktats i Stockholm, misstänkt för sammanlagt fem fall av grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri, uppger Gävle Dala.
Bedrägeriförsöket i Valbo inträffade i slutet av juli i år. Mannen kom in på Föreningssparbankens kontor och begärde att få ta ut en postväxel på 600 000 kronor. När bankkassörskan ringde för att kontrollera uttaget upptäckte hon att förnamnet på det id-kort som mannen legitimerat sig med var felaktigt.
När mannen förstod att han inte skulle få ut några pengar försvann han snabbt från platsen.
Hela förloppet dokumenterades dock på video, och videobandet visade tydligt hur mannen såg ut.
Bedrägeriförsöket anmäldes till polisen som kunde konstatera att fyra liknande bedrägeriförsök gjorts i Stockholmstrakten. Vid tre av dessa tillfällen hade mannen lyckats ta ut sammanlagt 800 000 kronor.
Länskriminalen i Stockholm övertog utredningen, som i förra veckan ledde till att en man häktades misstänkt för grovt bedrägeri. Mannen är känd av polisen sedan tidigare för mindre brottslighet och kunde identifieras med hjälp av de utställda postväxlarna, fingeravtryck på id-handlingar och bankernas videofilmer.
Polisen misstänker att mannen fungerat som en så kallad målvakt, och att pengarna egentligen skulle gå till andra personer som ligger bakom brotten.
Den häktade mannen har erkänt att han varit inne på bankerna, men har inte avslöjat någon eventuell uppdragsgivare. Åklagaren beslutar om åtal senast nästa vecka.

Mer läsning

Annons