Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt huvudman anhållen

GÄVLEEn femte gävlebo har gripits misstänkt för inblandning i den största ekobrottshärva som rullats upp i Gävle.Hittills beräknas den ekonomiska brottsligheten ha omsatt 13 miljoner.

Annons
På tisdagen anhölls den femte gävlebon, en 35-årig man, på order av kammaråklagare Ulf Back. Misstanken är grovt skattebrott.
- Jag tar ställning till att begära honom häktad under onsdagen eller senast på torsdag, säger åklagaren.

Svart arbetskraft
Ett trettiotal företag i Gävle, Stockholm och Dalarna ska ha köpt svart arbetskraft av ett personaluthyrningsföretag i Gävle. Bland företagen pekar flera ut den anhållne 35-åringen som huvudmannen och den person de gjort sina affärer med.
Detta trots att 35-åringen ingenstans återfinns som ägare eller ledamot i uthyrningsföretagets styrelse.
Officiell företrädare för bolaget har i stället varit en 32-årig gävlebo. Flera källor bekräftar för GD att 32-åringen ska ha agerat "målvakt" i företaget.
- Han har fått betalt för att ta smällen. De som hyrts ut har varit snickare, målare, lastbilschaufförer och byggjobbare, säger Gefle Dagblads källor, som inte utesluter att ännu fler "tjänster" har sålts via uthyrningsföretaget.
Enligt vad GD erfar har 32-åringen själv i polisförhör lämnat vissa uppgifter som pekar ut 35-åringen som den egentlige huvudmannen.

Utredare från Gävle
I Stockholm befinner sig flera utredare från Gävlepolisens ekobrottsrotel. Det är sedan de kontaktat företag (som enligt säkrade fakturor och inbetalningar till olika konton ska ha köpt svart arbetskraft från uthyrningsföretaget) man började misstänka att 32-åringen bara varit "målvakt".
Samma kontakter ledde fram till 35-åringen. En nära vän till honom, också han 35 år och från Gävle, misstänks för inblandning. Nyligen dömdes vännen av Linköpings tingsrätt för bolagsplundring till ett och ett halvt års fängelse.
I Stockholm är två 36-åriga män från Gävle häktade, misstänkta för att ha täckt upp för svarta byggjobbare genom att skicka och ta emot luftfakturor från personaluthyrningsföretaget i Gävle.
Om de via sina försvarare inte erinrar något mot polisutredningen kommer åtal mot dem att väckas på fredag.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons