Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt politikermisshandel i rätten

GÄVLE
Under fredagen stod tidigare mp-politikern Jordi Bota inför rätta, misstänkt för att ha misshandlat s-politikern Ann Hedbom.

Annons
Misstankarna rör en händelse den 8 augusti i fjol. Under en av kvällarna på Cityfesten besökte Ann Hedbom Kvarnparken med väninnan och oppositionsrådet för miljöpartiet, Bodil Ceballos - som tidigare varit gift med Jordi Bota.
De tre har uppenbarligen träffats i eller nära ett tält i Kvarnparken. Man har pratat med varandra, men när Ann Hedbom vänder ryggen till träffas hon av en spark på vaden.
Ann Hedbom lämnade ett starkt vittnesmål.
- Han var bakom mig. Då kände jag att det smällde till på benet nedanför knät.

Kränkt
- Det var först när jag kom hem och berättade för min man som jag började gråta. Jag kände mig så kränkt. Dagen efter blev jag jätterädd, så att jag inte kände igen mig själv, fortsatte Ann Hedbom sin berättelse, fortfarande starkt berörd av händelsen för över ett år sedan.
Rädslan gick inte över. Ann Hedbom kunde inte parkera utan att först hålla utkik efter Jordi Botas röda bil. Hon var ordförande i kultur- och fritidsnämnden, där även Bota var ledamot för miljöpartiet.

Bröt ihop
- Jag var inställd på att gå till det första nämndsammanträdet. Men jag kunde inte. Det andra mötet var viktigt, men jag bröt ihop när jag kom in i rummet och inte såg någon väg ut, sa Ann Hedbom i sitt vittnesmål.
Helt klart är Ann Hedboms vittnesmål den starkaste bevisningen mot Jordi Bota. Men varken Hedbom, väninnan Bodil Ceballos eller Jordi Botas flickvän, som också var närvarande i fjol och som nu vittnade under ed, såg sparken eller vem som sparkade.

Förnekade
Jordi Bota själv förnekade helt och hållet. Han ansåg i stället att åtalet byggde på en komplott som förra hustrun Bodil Ceballos och Ann Hedbom iscensatt.
- Jag sparkade inte - jag sparkar inte folk. Jag har trakasserats i två års tid. Bodil och hennes vänner har motarbetat mig grovt, sa han i sitt vittnesmål.
- Allt är inte lögner, men vissa saker stämmer inte. Sparken stämmer inte, sa Jordi Bota.

Slutplädering
I sin slutplädering återkom försvarsadvokaten Tryggve Emretsson till personernas tidigare historia. Jordi Bota dömdes i hovrätten för misshandel och olaga hot mot Bodil Ceballos, och Ann Hedbom vittnade mot Bota.
Det gjorde att Hedbom knappast var objektiv i sina upplevelser och iakttagelser, ansåg advokaten.

Påfrestande
Åklagaren Krister Frykman å sin sida höll det för uteslutet att Ann Hedbom skulle ha hittat på allt när det uppenbarligen var så påfrestande att berätta om misshandeln i tingsrätten.
Den tredje oktober avkunnar Gävle tingsrätt dom i målet.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons