Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt slarv bakom olyckan

/
  • Arbetsmiljöverket anser att pålkranen inte skulle ha tippat om föraren följt anvisningarna.

Föraren kunde ha förhindrat att kranen välte vid olyckan på lucktomten i början av april, konstaterar Arbetsmiljöverket. Inom kort tar åklagaren ställning till om byggföretaget Skanska eller dåvarande entreprenören Pålab ska hållas ansvariga för olyckan.

Annons

Många minns nog uppståndelsen i början av april då en pålningsmaskin på byggarbetsplatsen vid gågatan på Drottninggatan plötsligt välte in i en byggnad. Som tur är skadades varken kranföraren eller någon annan i olyckan, som av Skanska uppgavs vara en av de värsta olyckor byggföretaget drabbats av. Vid tillfället arbetade grundläggningsföretaget Pålab på uppdrag av Skanska, och det var även deras anställde som befann sig i den vältande kranen.

– Det var en slump att ingen blev skadad och många människor kunde ha dött. Jag såg det från polishuset, säger Karl Tony Olson, utredare på miljöroteln vid Gävleborgspolisen.

När kranen föll kallades polis, ambulans och räddningstjänst till platsen. Misstanken om arbetsmiljöbrott ledde till en utredning som förväntas avslutas inom kort.

Arbetsmiljöverket (AV) har redan utrett händelsen och beslutat att inte väcka en åtalsanmälan. I rapporten konstateras bland annat att olyckan kunde ha undvikits om kranföraren följt handboken. AV pekar på brister i hanteringen av kranen, bland annat att motvikten inte är utflyttad i lyftläge och att masten i sin tur inte är inflyttat mot hytten.

– Ärendet är under utredning och Arbetsmiljöverkets bedömning kommer att vägas in i beslutet. De utreder också för att se till att liknande olyckor kan förhindras i framtiden. Men det är åklagaren som fattar beslut om ärendet läggs ned, ger böter eller går till åtal, förklarar Karl Tony Olson.

Det är ännu för tidigt att peka ut eventuella ansvariga för olyckan.

– Om det visar sig att all utrustning funnits tillgänglig men inte använts av kranföraren kan inte arbetsgivaren klandras. Men lek med tanken på att kranen är trasig och arbetsgivaren inte lagat den, då är det deras fel, säger Karl Tony Olson.

Om Skanska eller Pålab pekas ut som ansvariga kan det ge kännbara konsekvenser.

– Det kan bli dryga böter eller rättegång. Eller inget åtal alls, det får åklagaren besluta. Fängelse finns även det på straffskalan, men då ska det vara riktigt grovt så det tror jag verkligen inte, Karl Tony Olson.

Ingen vid Göteborgsbaserade Pålab vill uttala sig om utredningen.

– Alla är på semester, det finns ingen att prata med, meddelar växeln.

Inte heller någon representant från Skanska finns tillgänglig för kommenterar.

Mer läsning

Annons