Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt trio krävs på miljoner

GÄVLE/SANDVIKEN
34 miljoner kronor. Så mycket förväntas de tre huvudmisstänkta i smuggelhärvan i Gästrikland och Dalarna tillsammans bli skyldiga att betala staten för uteblivna skatter och avgifter. I trion ingår en häktad sandviksbo och en gävlebo, som nu är häktad i sin frånvaro.

Annons
- Vi har delat upp summan på de tre. De är var och en betalningsskyldiga. 34 miljoner är beräknat på 75 000 liter sprit som ska ha smugglats in i landet, säger åklagare Margaretha Lidman Ling vid Internationella åklagarkammaren i Uppsala.
Den 30-årige gävlebon som är häktad i sin frånvaro, misstänkt för grovt smuggelbrott, befinner sig sannolikt fortfarande utomlands, troligtvis i Thailand. I och med häktningen kan han nu begäras utlämnad till Sverige.
- Jag räknar med att få honom utlämnad. Det här innebär att vi får internationell hjälp. Det syns i alla polisregister världen över att han är efterlyst, säger Margaretha Lidman Ling.

Tillslag i Årsunda
Mannen anhölls i sin frånvaro tillsammans med en 28-årig sandviksbo i samband med polisens tillslag mot den fastighet i Årsunda där 1 000 liter smuggelsprit hittades för en månad sedan. Det var efter att polisen gjort ett beslag på 12 000 liter 96-procentig smuggelsprit på ett industriområde i Avesta som spåren ledde till gården i Årsunda.
Den ensliga fastigheten ska ha fungerat som en omlastningsstation för vidare transport. En stor del av spriten tros ha sålts och fraktats till Norge.
För en dryg vecka sedan greps den 28-årige sandviksbon, som hyr gården i Årsunda, på Arlanda när han just klivit av ett plan från Thailand. Där ska han ha semestrat tillsammans med den 30-åringe gävlebon. Sandviksbon häktades två dagar senare vid Falu tingsrätt. I samband med häktningen belades 30-åringens egendom med kvarstad, vilket innebär att han inte kommer åt sina tillgångar.

Fler misstänkta
Sedan tidigare är en 49-årig avestabo häktad. Han är liksom männen från Gävle respektive Sandviken misstänkt för grov olovlig befattning med smuggelsprit.
Även en fjärde man från Dalarna misstänks vara inblandning i härvan. Han är dock inte häktad.
- Han misstänks inte för något grovt brott. Han ska enbart ha köpt smuggelsprit, och även cigaretter som har smugglats, säger Margaretha Lidman Ling.
Den 28-årige sandviksbon erkänner ett visst innehav av smuggelsprit, men förnekar att han ska ha gjort sig skyldig till grovt brott, något som skulle ge honom ett flerårigt fängelsestraff.
Åtal mot männen ska vara väckt före den 22 april. Brottsutredningen som inleddes för en dryg månad sedan går nu mot sitt slut.
- Vi håller på att slutföra den nu. Jag räknar med att vi ska bli klara så att vi ska kunna ha en huvudförhandling preliminärt i vecka 18, säger Margaretha Lidman Ling.
Rättegången kommer att hållas vid Falu tingsrätt.


Sofia
Öhlander
026-27 75 92 sofia.ohlander_gd.se

Mer läsning

Annons