Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt utpressare nekade

”Så gör man sätter inte, sätter dit folk. Det skulle se bra ut om ni börjar betala”. Med de orden ska en 31-årig Hoforsbo ha krävt 20 000 kronor av en man och en kvinna i Hofors, en betalning för att de anmält en misshandel som lett till ett fängelsestraff för 31-åringen och ytterligare en person.

Annons

Hoforsparet, som är sammanboende, berättade i tingsrätten på måndagen att de känt sig hotade och varit oroliga ända sedan 31-åringen avtjänat sitt fängelsestraff. Någon gång i maj förra året ska mannen ha stött på 31-åringen och då krävts på betalning.

– Jag tänkte betala först, för att få lugn och ro, berättade mannen i tingsrätten.

31-åringen ska sedan ha träffat paret vid ytterligare två tillfällen och framfört samma krav. I december ringde kvinnan till polisen sedan hon hört att 31-åringen och den person som dömdes som medskyldig till misshandeln hade pratat om att det var ”dags att rensa upp”, och att det inte spelade någon roll om det var mannen eller kvinnan de fick tag i.

Då greps 31-åringen och häktades senare, misstänkt för försök till utpressning och övergrepp i rättssak.

– Det känns som att det har pågått i många år. Jag orkar inte ständigt känna mig hotad, sa kvinnan.

– Det känns som att ha förlorat allt.

Mannen berättade också att det senaste halvåret varit en tid av oro. Han arbetar på annan ort och under helgerna har paret hållit sig hemma.

– Jag har suttit inlåst i lägenheten på helgerna. Det har inte varit roligt, berättade mannen.

Trots hoten kom paret överens om att inte betala några pengar.

– Betalar man till utpressare kommer de en gång till, förklarade kvinnan i rätten.

31-åringen påstod att han aldrig försökt pressa paret på pengar, utan att mannen själv erbjudit sig att betala 40 000 kronor. Han sa att han inte hade någon aning om varför. När rättens ordförande frågade honom om han inte tyckte det var konstigt, höll 31-åringen med. Men han skulle gärna ta emot pengarna, det var därför han hade besökt Hoforsparet igen.

31-åringen nekade till att vara med i någon mc-organisation, och han var inte heller intresserad av att bli medlem. Men en polisman som kallats som vittne berättade att 31-åringen tillhörde en krets av unga män kring X-team, en klubb med anknytning till mc-gänget Bandidos. Detsamma gällde den man som dömdes som medskyldig till misshandeln.

Åklagare Mikael Hammarstrand yrkade på ett års fängelse för 31-åringen, som får stanna i häktet fram till domen om en vecka.

Mer läsning

Annons