Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkta svartjobbare fick fackbesök

GÄVLE
De irländska misstänkta svartarbetarna stannade i Gävle efter avhysningen från Engesbergs camping.

Annons
Sällskapet slog läger på en undanskymd del av Alderholmen.
Där fick de besök av Stig Edvinsson, ordförande i fackförbundet Sekos avdelning Väg-ban i Gävleborg.
- Man kunde klart konstatera att de var här för att jobba. Ska de jobba i Sverige ska de följa reglerna på svensk arbetsmarknad. Annars dumpar de lönerna, säger Stig Edvinsson.
- De verkade tröttna och sa att de skulle åka hem. Det var rörigt och oroligt, beskriver Stig Edvinsson stämningen i lägret under besöket, där han också hade sällskap av en representant från Transportarbetareförbundet.
Det var på torsdagen som irländarna tvingades lämna Engesbergs camping efter mindre än ett dygn. Campingvärden Bo Lindkvist reagerade kraftigt på att sällskapet hade flera överdimensionerade gasoltuber som utgjorde livsfara för de andra gästerna. En bedömning som också delades av en tillkallad brandinspektör. Dessutom hade man brutit upp elskåpen och anslutit sin elledningar utan säkra kontakter.
Efter tillsägelse av polis bröt sällskapet upp, över tiotalet husvagnar dragna av mindre lastbilar utrustade för att utföra allehanda arbetsuppgifter. Flera personer med inblick i sällskapets resor misstänker att det handlar om svartarbete. Man ska erbjuda sig att lägga ny asfalt för 100 kronor kvadratmetern, halva priset jämfört med om samma arbete utförs vitt av en firma som gör rätt för sig. Dessutom ska det röra sig om arbeten av dålig kvalitet eftersom man ska köpa restasfalt som även blandas ännu en gång.
Till Gefle Dagblad sa två män, Sean och Jonathan, att man besökte Sverige som turister och inte var här för att tjäna svarta pengar.
- Jag kommer att kontakta de som säljer asfalt till dem. Och så vill jag rikta en vädjan till villa- och bostadsrättsföreningar att inte nappa på erbjudandet. De kommer ju knappast tillbaka nästa år för att kontrollera att arbetet var väl utfört, säger Stig Edvinsson.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom_gd.se

Mer läsning

Annons