Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölkbönderna riskerar ytterligare chocksänkningar

/
  • Magnus Lindberg, vd för Gefleortens mejeri.
  • Importen av mejeriprodukter till Sverige har ökat de senaste månaderna med omkring 40-45 procent.

Gefleortens har sänkt ersättningen till mjölkbönderna med 18 öre litern under sommaren. Nu väntar ännu större sänkningar.
– Det kommer bli en väldigt tuff höst, säger Magnus Lindberg, vd för Gefleortens.

Annons

Lennart Walleräng har drivit sitt ekologiska lantbruk på gården Nilses i Hedesunda sedan 1980-talet. I dag betar runt 180 kor, varav 65 mjölkkor, på marken som brukats av släkten Walleräng sedan 1600-talet. Verksamheten är ansluten till Gefleortens Mejeriförening och under sommaren har mjölkersättningen till bönderna minskat med 18 öre litern.

– Det är kännbart att stora pengar försvinner och vi kommer tvingas hålla i pengarna och dra ned på investeringar, berättar Lennart Walleräng som uppskattar att sänkningen innebär en förlust på runt 120 000 kronor per år.

Nu ser läget kritiskt ut för flera Gästrikebönder då Gefleortens tvingas sänka ersättningen ytterligare.

– Det kommer bli en väldigt tuff höst, säger Gefleortens vd Magnus Lindberg som berättar att mjölkpriset kommer att diskuteras på ett styrelsemöte under torsdagen.

Thomas Lundgren är styrelseordförande i Gefleortens Mejeriförening.

– Storleken är inte avgjord men det kommer en sänkning och den kommer säkerligen att bli större än den förra, säger Thomas Lundgren och hänvisar till den ökande konkurrensen.

Hur stora konsekvenser ger det för bönderna?

– Det är helt avgörande hur länge vi ligger lågt. Våra bönder bör klara av en tillfällig sänkning även om det inte är roligt. Vi har betalat skapligt under 2014 och lite bör man kunna klara, säger Thomas Lundgren som inte vill uppge vad priserna ligger på i dagsläget.

Mejeribranschen är i ett pressat läge där importerade, ofta billigare produkter, konkurrerar med de lokala produkterna. Magnus Lindberg bekräftar att branschen är väldigt tuff för stunden.

– Det kommer naturligtvis att bli väldigt tufft för både mejeriet och lantbrukarna men samtidigt är vi ett lokalt mejeri som profilerar sig med hög service och lokala produkter, säger Magnus Lindberg.

Lennart Holmström är Lantbrukarnas riksförbunds (LRF:s) expert på marknadsanalys och branschstatistik. Han befarar att fler får lägga ned de kommande åren. Enligt LRF:s statstik fanns det 62 mjölkföretag i Gästrikland för ungefär tio år sedan – i början av det här året fanns 28. Sett till hela Gävleborg har mjölkföretagen minskat med 180 stycken under samma period.

– Vi har en stor import som konkurrerar med den svenska marknaden. För ett mejeri som Gefleortens innebär det en tuff konkurrens.

Lotta Zetterlund är Ombudsman på LRF i Gävleborg/Dalarna, tillika mjölkproducent.

– Det är en oerhört besvärlig situation men många butiker vill stötta oss och vi vill att man använder de lokala varumärkena. Vi måste se till att det finns förutsättningar att finnas kvar och som konsument har man makten i butiken, säger Lotta Zetterlund.

Lennart Walleräng i Hedesunda är van vid att priserna går upp och ned, men oroar sig nu för framtiden. Under åren har han sett hur kollegorna tvingats lägga ned sina gårdar.

– Det är tråkigt. Man saknar sina kollegor, vänner och kontakter. Sänks mjölkpriserna kraftigt känns det svårt att se att en ny generation tar över om det finns andra bättre jobb med mer betalt.

Konsekvenserna av nedlagda verksamheter innebär utöver förlorad sysselsättning att landsbygdens utseende kan komma att förändras. Utan betande kor riskerar skogen att ta över.

– Det kommer att märkas längre fram. Men fick vi konkurrera på lika villkor vore det inga problem, men nu tar vi in produkter i landet som är producerade på ett sätt vi inte får göra här i Sverige, säger Lennart Walleräng.

Han tycker ändå att lantbrukarna i Gävletrakten har varit någorlunda förskonade eftersom konsumenterna varit trogna den lokala produkten.

– Det jag är mest rädd för är butikernas egna varumärken där producenterna pressar priserna något fruktansvärt. Konsumenten vet inte om det är lokal eller utländsk mjölk eller hur djurhållningen sett ut. Vi är väldigt stolta över vårt mejeri här i Gävle som ger jobb och korta miljövänligare transportsträckor.

Lennart Walleräng tänker fortsätta satsa för att producera lokal mjölk till Gävleborna.

– Men vi kan ju inte driva en förlustaffär någon längre tid. Vi fortsätter kämpa så länge det går, man får hålla igen på investeringarna och bara försöka att överleva, men det finns en gräns för alla.

LÄS ÄVEN:

Mjölkbönder hotas av Ryssland

Tufft läge för mjölkbönder

TV:

Se debatt mellan Arlas representant Heléne Gunnarson och LRF Jämtlands Håkan Nilsson.

Mer läsning

Annons