Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möbeljätten vet vad du gömmer i garderoben

/
  • Godis, skor och smutstvätt i garderoben, fyra av tio stoppar faktiskt undan allt möjligt i garderoben. Tre procent skulle skämmas om garderobsdörren stod öppen när det kom gäster och det såg ut så här. Foto: Lasse Halvarsson

GÄVLE Svenska folkets sovrumsvanor avslöjar rätt underliga saker.
Till exempel att en del förvarar presenter de inte tycker om och smutstvätt och godis i garderoben.

Annons
Det är Ikea som gjort undersökningen om svenskarna och deras sovrum. Det som skiljer gävleborgarna och upplänningarna från folk i övriga landet är att vi är fler som har sängram. I övriga landet är ben vanligare. I övrigt är vi rätt lika alla andra. Men vi vill ha mörkare i sovrummen än till exempel smålänningarna.
Nästan alla har en skön säng och tycker att sovrummet är tillräckligt stort men fyra av tio saknar förvaringsmöjligheter och skulle vilja ha bättre ordning och reda. Två av tio har ingen garderob men de som har det förvarar inte bara kläderna där. 42 procent stoppar in allt möjligt som inte ska synas. Den yngre generationen gömmer dyra och nya kläder som de inte vågar visa att de köpt. De stoppar också in presenter i garderoben och då är det presenter som de inte gillar men inte vill slänga.

Gamla skor är också ganska vanligt förekommande i svenska garderober liksom sexleksaker. Åtta procent gömmer brev och foton från tidigare förhållanden i garderoben, lika många förvarar smutstvätten där. Några enstaka förvarar godis i garderoben och två procent har kläder från sitt ex i klädskåpet.
Nästan en fjärdedel tycker det är pinsamt om någon tittar in i sovrummet och det ligger smutsiga underkläder framme. Nästan lika många rodnar om de glömt bädda sängen. Endast nio procent vägrar visa sitt sovrum medan befriande många, 31 procent, låter gästerna ta det som det är eftersom sovrummet visar den egna personlighet.

Lite förvånande är att bara var tredje har arbetsplats i sovrummet. I första hand är det ungdomar som har det. För dem kanske en dator på bordet räcker för att det ska bli en arbetsplats.
Knappt hälften har teve i sovrummet och majoriteten vill ha sovrummet bara för avkoppling och sömn. Men det förekommer faktiskt en del aktiviteter i sovrummen. 87 procent har svarat att sovrummet är bra att ha sex i.
Undersökningen visar också att temperaturen i sovrummet har större betydelse för dem över 56 år än för dem mellan 15 och 22 år.
Kontentan av undersökningen blir lite hårddraget att 84 procent är nöjda med sin säng, 73 procent har tillräckligt stort rum men bara 16 procent lyckas hålla ordning i sovrummet.

Moniqa Swälas
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons