Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobilsamtal kan sätta polisen på spåret

GÄVLE
Gävleborgspolisen vill kunna spåra mobilsamtal.
Nu får kravet stöd av Rikspolisstyrelsen.
Vikten av att kunna spåra mobilsamtal aktualiserades i december förra året.

Annons
En mamma anmälde sin 14-åriga dotter försvunnen. Dottern hade flera gånger tidigare rymt från hemmet i västra Gästrikland. Socialtjänsten beslöt att flickan skulle omhändertas, men polisen kunde inte hitta henne.
Det är bakgrunden till att Gävleborgspolisen krävde större befogenheter att spåra människors mobiltelefonsamtal och när och varifrån de varit uppkopplade på Internet. Ett krav som Rikspolisstyrelsen nu alltså helhjärtat stöder i ett nytt beslut.
Om polisen haft rätt att bryta Telelagens bestämmelser om sekretess till skydd för den personliga integriteten hade man haft två möjligheter att spåra den försvunna flickan. Dels genom att lokalisera den basstation hennes mobiltelefon kopplat upp sig på, dels genom att spåra Internetuppkopplingen och med hjälp av ip-numret, ett slags personnummer för datorers Internetanslutning, se var 14-åringen befann sig när hon var uppkopplad.
Rikspolisstyrelsen och Gävleborgspolisen vill att frågan om teleoperatörers rätt att lämna ut känslig information. ska granskas i en kommande utredning på justitiedepartementet

Mer läsning

Annons