Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobiltelefon för hemläxan

GÄVLE
Engelskaläxan via SMS.

Annons
I höst kanske 1 000 elever i Gävleborg använder mobiltelefonen i språkundervisningen.
- Jag har inget emot det, men vem betalar SMS-meddelandena om fem år, frågar sig Jan-Olov Andersson, rektor på Källmursskolan.
Mobiltelefoner kan ofta vara ett störande inslag i undervisningen, men inte för projektet Mobilt lärande i Gävleborg. I höst kan elever på de skolor som vill delta träna glosor och grammatik i engelska, tyska, franska och spanska med hjälp av gratis SMS-meddelanden.

Frivilligt
- Det är frivilligt. Skolorna och föräldrarna bestämmer själva vilka som ska medverka, betonar projektledaren Mikael Florén.
Via ett direktnummer kopplar eleven upp sig mot en databas som sänder ut uppgifter via SMS. Eleven använder sedan sin telefon för att skriva ett svar. Efter några sekunders väntan kommer ett nytt meddelande som talar om hur väl han eller hon lyckats.
Ett något långsamt system kan tyckas, men det håller inte Mikael Florén med om. Fördelen är friheten med att kunna vara mobil och att systemet kan anpassas till varje individ, förklarar han. I framtiden hoppas han att det kan inkludera både ljud och bild och även andra skolämnen.
- Det ska fungera som ett komplement till den undervisning som finns i dag.
- Mobiltelefonen är mycket viktig för ungdomar. Den är en symbol för frihet på samma sätt som bilen var för 40-talisterna, säger han.
De elever som saknar telefon kommer att få låna en. Men nästan alla har en telefon i dag, tillägger Mikael Florén.

För två är sedan startade det hela som ett pilotprojekt på Solängsskolan. Det slog så väl ut att det blev en fortsättning. I dag är sammanlagt 250 högstadieelever registrerade fördelade på Solängsskolan, Perslundaskolan, Bergby centralskola och Österfärnebo skola.
Bakom projektet står Kommunala Gävle Näringslivs Arena (GNA) och förtaget Use Your Cell AB. Gävle kommun och länsstyrelsen satsar en halv respektive en och en halv miljon kronor.
- Syftet för GNA är att stödja högskolan och lokala företag. Slutmålet är att öka kunskapen om mobila tjänster i länet, säger kommunens näringslivsdirektör, Stefan Klahr.
Att forskare och studenter på Högskolan i Gävle deltar är avgörande för att kommunen skulle kunna satsa pengar, berättar han.
Privata intressenter är bland annat Comviq, cirka åtta miljoner kronor satsar företaget på gratis SMS. Men även förlag som Bonnier, Liber och Natur och Kultur satsar pengar.

Jan-Olov Andersson på Källmursskolan är en av de rektorer som blivit tillfrågade om just deras skola är intresserade.
- Vi tänker inte vara med. Hos oss finns inget sug bland språklärarna, det finns många andra saker man kan göra. Men jag har ingenting emot det. Jag tycker att det är bra att de kör, de som vill köra, säger han.

Gratis i dag
I dag är systemet gratis men vad händer sedan? frågar han sig.
Jens Pettersson, ansvarig för kundområde privat på Comviq, säger att satsningen kommer att utvärderas efter projektets slut.
- Om alla svenska elever skulle anamma det här måste vi kunna finansiera det på något sätt, säger han.
Projektet med mobilt lärande pågår till mars 2004.
- Sedan ska det förhoppningsvis kommersialiseras, säger Stefan Klahr.

JOHAN PIHLBLAD
026- 15 96 37
johan.pihlblad@gd.se

Mer läsning

Annons