Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderat vill frysa lärarvarsel

Frys varslen av de 54 lärarna och gör lärartätheten till en politisk fråga på hög nivå.
Det menar moderat Morgan Darmell, ledamot i barn- och ungdomsnämnden i Gävle.
– Frågan måste upp på agendan, ända upp på kommunstyrelsenivå.

Annons

De var i veckan som Gävle kommun varslade 54 grundskollärare. Anledningen var att förvaltningen måste spara pengar och eftersom elevkullarna har minskat behövs färre lärare.

Men Morgan Darmell, M, kräver nu att sparförslaget blir fryst och att förvaltningen gör en grundlig utredning över hur det egentligen står till med lärartätheten.

Tror du inte att förvaltningen har koll på det innan man lägger ett sådant här varsel?

– Nej.

Visst har elevkullarna minskat men andra faktorer gör att antalet lärare inte kan minskas i samma takt, menar han.

– De senaste åren har Gävle fått många mångkulturella skolor som kräver större lärartäthet för att klara alla språkgrupper. Sen har antalet elever med särskilda behov också ökat och man har inte tillsatt lärare för att klara det behovet, påstår han.

Den 28 januari sammanträder barn- och ungdomsförvaltningen nästa gång. Då vill Morgan Darmell att lärartätheten blir det stora diskussionsämnet.

– Vi måste ta upp hur vi ska driva det här vidare. Om vi ska kräva extra pengar från kommunstyrelsen eller lösa det på något annat sätt.

Vad kan man spara på i stället?

– Skolkontoret har fortfarande för många chefer. 13 av 41 anställda har chefs- positioner och det kostar pengar, säger han.

– Sen vill jag tillägga att barn- och ungdomsförvaltningen har skött sin ekonomi väldigt bra under 2008. Så det ekonomiska läget är inte så illa som vissa vill påstå.

Mer läsning

Annons