Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mögel tvingar sängbutik flytta

/
  • I stort sett hela källarplanet är angripet, troligen av svartmögel.
  • Mögel i källaren har inte varit det enda bekymret. Den här sängen förstördes av vatten som droppade från taket i butiken.
  • Kommunens miljöinspektör bedömer att det kan vara hälsovådligt att vistas i källaren någon längre tid.
  • Sebastian Rosendahl tvingas stänga sin Hästensbutik och flytta till nya lokaler. Nu väntar en match i tingsrätten med hyresvärden.

Hästens sängbutik i Gävle tvingas stänga. Fuktskador i källaren har förstört sängar för en halv miljon kronor och kommunens miljöinspektör har dömt ut lokalerna som hälsofarliga. Nu tvistar butiksägaren Sebastian Rosendahl och hyresvärden Diös om ersättning, och butiken flyttar till nya lokaler.
– Vi kan inte vara kvar här, säger Sebastian Rosendahl.

Annons

Butiken öppnade i december 2007 i en lokal som tidigare hade stått tom i mer än två år. När Sebastian Rosendahl flyttade in med sin Hästensbutik fick han beskedet av hyresvärden att det hade varit en vattenskada i köket nere i källaren, en skada som de höll på att åtgärda.

Men problemen var större än så, visade det sig.

Nere i källaren, där butiken förvarade sängar, har det uppstått en allvarlig fuktskada som till och med gjort lokalerna hälsovådliga.

Kommunens miljöinspektör har undersökt utrymmena och bedömt att stora delar av källaren måste förseglas för att hindra spridning av mögelsporer. Människor ska inte vistas i lokalerna mer än tillfälligt och känsliga personer ska inte alls vistas i utrymmet.

– Det är synligt mögel i källaren. Har man astma eller allergi får man antagligen en reaktion, säger Stefan Väänänen, miljöinspektör på Gävle kommun.

Redan för ett år sedan upptäckte Sebastian Rosendahl att allt inte stod rätt till. En kund klagade på att hans nyinköpta säng luktade illa.

Kunden fick en ny säng, men Sebastian Rosendahl tvingades konstatera att sängar för uppemot en halv miljon kronor var osäljbara och att källaren var ett utrymme som inte gick att använda.

Det är inte det enda problemet i lokalen.

Ett läckande dagvattenrör inne i lokalen förstörde en säng och en krånglande luftkonditionering förstörde en annan.

Allt sedan dess har han försökt komma överens med hyresvärden om ersättning och en nedsättning av hyran.

Han har blivit erbjuden en ersättning på 33 000 kronor, men det kan han inte acceptera.

I stället för att betala hyran till hyresvärden är en del av pengarna nu deponerade i väntan på att tvisten ska lösas.

Butiken har stämt Diös på en halv miljon kronor och dessutom sagt upp lokalen.

– Det känns inte rätt att vara kvar. Det är sängar vi handlar med. Det måste vara rent och fint, säger Sebastian Rosendahl.

Han har tvingats ta ytterligare lån för att få rörelsen att gå runt.

Butiken har lyckats bra och är tredje bästa butik i Sverige när det gäller försäljning. Men problemen i lokalen och de extra kostnaderna har tärt på kassan.

– Jag känner mig nästan gråtfärdig. Det känns som om ingen har lyssnat på oss, säger Sebastian Rosendahl.

Kommunens miljöinspektör har rekommenderat att källarplanet totalsaneras. Men först måste det utredas vad som orsakat fuktskadorna.

Hyresvärden Diös vill inte kommentera själva tvisten med Hästensbutiken.

Enligt fastighetsförvaltaren Mikael Hedh på Diös har företaget anlitat en firma för att utreda och åtgärda skadorna. Men grundorsaken till problemen är fortfarande okänd.

I den stängda butiken arbetar Sebastian Rosendahl och hans anställda med att packa ihop för att starta om på nytt, i nya lokaler. I februari hoppas han komma igång igen, nu på Skolgången i Gävle.

– Vi vill bara ha rättvisa. Det har varit riktigt, riktigt tufft, men vi får inte ge upp.

Mer läsning

Annons