Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morddömd söker ny nåd

GÄVLELeif Axmyr, dömd för två mord utförda med kofot och kniv i Gävle 1982, har ännu en gång ansökt hos regeringen att få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

Annons
Den ansvarige handläggaren på Justitiedepartementet, Lennart Kristiansson, kan inte säga säkert när beslut tas om ansökan.
Det är elfte gången Leif Axmyr, som suttit i fängelse de senaste 21 åren, ansöker om ett tidsbestämt straff. Vid samtliga tidigare tillfällen har regeringen beslutat om avslag.
I samband med en av ansökningarna rekommenderade en professor i rättspsykiatri ett tidsbestämt straff, utan resultat. När Axmyr nästa gång ansökte om tidsbestämt straff var det Socialstyrelsens rättsliga råd som ville att straffet omvandlas, men regeringen var fortsatt kallsinnig.
För tidningen Aftonbladet uttalade sig under måndagen justiteminister Tomas Bodström med kommentaren att tidsbestämningen av livstidsstraff inte bör vara en fråga för regeringen utan för en domstol, samt att en utredning ska se över bestämmelserna krings livstidsstraffet.

Mer läsning

Annons