Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mötesplats för unga mammor

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Mötesplats. Emma Gudmundssons son William fick chans att leka med kompisen Bendjamin på den första träffen för unga mammor på Block 17. I bakgrunden syns initiativtagarna till gruppen: Maria Molén på Block 17 och Anna-Lena Hellman från Studiefrämjandet.

GÄVLE
Unga mammor behöver träffa andra i samma situation.
Det är tanken bakom den mammagrupp på Block 17 som startade i veckan.

Annons
Babymassage, biljardspel och skapandet av en egen kokbok är några av de tänkta aktiviteterna.
- Den här gruppen är till både för mammorna och barnen. Mycket av verksamheten ska tjejerna få utforma själva, säger Anna-Lena Hellman på Studiefrämjandet som ligger bakom gruppen.
I torsdags hölls den första träffen och två mammor dök upp - Tina Heitanen, 17 år, och Emma Gudmundsson, 19 år.
- Det är tråkigt på dagarna ibland. Jag tänkte att det skulle vara kul att träffa fler mammor. Och sen är jag självklart här för Bendjamins skull, säger Tina Heitanen.

Nio månader
Bendjamin är hennes nio månader gamla son som just är i full färd med att tugga på en leksak i plast.
Han föddes innan Tina Heitanen hunnit börja gymnasiet men varken hon eller Emma Gudmundsson tror att det är någon större skillnad att bli mamma som tonåring eller som 30-åring.
- Vissa tycker inte att vi har hunnit leva våra egna liv. Och jag får ofta frågor om hur det blir med min utbildning och om jag inte saknar att vara ute med mina kompisar, säger Tina Heitanen.
Saknar du det då?
- Jag var ganska busig när jag var ännu yngre och hann med att vara ute då. Så jag känner inget jättebehov, säger hon.
Emma Gudmundsson hade just tänkt att inleda studier när hon upptäckte att hon väntade sin son William.
- Jag skulle precis börja en folkhögskola när jag blev med barn så jag fick göra ett val. Men folkhögskolan finns ju kvar, säger hon.
Planerna på att jobba inom Kriminalvården kvarstår för hennes del och Tina Heitanen ska återuppta sina studier i januari.
Båda två har stora förhoppningar på den nystartade mammagruppen, som håller till i Block 17 lokaler i centrala Gävle. Emma Gudmundsson tycker att planerna på att sy kläder till både sig själv och William låter intressant. Tina Heitanen vill gärna låta Bendjamin prova på babysim.
- Här finns det även möjlighet till styrketräning och en datasal om någon är intresserad av det, säger Anna-Lena Hellman.
Studiefrämjandet och Block 17 har inte annonserat om den nya gruppen. Tanken är att ryktet ska sprida sig mellan kompisar så att fler hittar till den nya verksamheten.
- Men vad vi förstått så kan det finns så många som ett 40-tal unga mammor som kan tänkas vara intresserade, säger Anna-Lena Hellman.

Fotnot: Unga mamma-gruppen träffas på Block 17 på tisdagar och torsdagar mellan klockan 10.00 och 15.30.

Anna Höglund
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se

Mer läsning

Annons