Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motion som medicin

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Motion i stället för medicin.  Peter Nilsson är docent vid universitetssjukhuset i Malmö. Nu hjälper han primärvården i Gästrikland med sin nya satsning FYSS, som går ut på att läkare skriver ut motion i stället för läkemedel till sina patienter.

GÄVLENu ska primärvården i Gästrikland börja skriva ut motion på recept.Astma, diabetes och olika hjärt- och kärlsjukdomar är några av de totalt 30 diagnoser som kan behandlas med fysisk aktivitet.

Annons
Allt bygger på databanken FYSS, Fysisk aktivitet i Sjukdomsprevention och Sjukdomsbehandling. Den finns på Internet och ska vara ett stöd för läkaren som tänker ordinera motion till sin patient.
Tanken är att patienten ska reagera positivt om läkaren kan vara exakt i sin ordination. Inte bara ge rådet "lite motion skulle göra dig gott". I stället skrivs ett vanligt gult recept ut, fast med motion i stället för läkemedel.

Motion förbättrar hälsan
-Ta till exempel ledsjukdomen artros. Patienten behöver förbättra styrkan i benen. Där skulle jag ge ordinationen promenad på slätt underlag. Till en början kanske 15 minuter tre gånger i veckan, säger Gunilla Edlund, familjeläkare på Sätra hälsocentral.
Hon är en av ett drygt 60-tal läkare inom primärvården i Gästrikland. Samtliga ska utbildas i FYSS.
Idén till FYSS kommer från kampanjen "Sätt Sverige i rörelse 2001", som utarbetades av Folkhälsoinstitutet på uppdrag av regeringen.
Där kom man fram till att 30 minuters fysisk aktivitet om dagen förbättrar folkhälsan.
Enligt Lars Sundman, samhällsmedicin Gävleborg, har många med stillasittande arbeten även en stillasittande fritid. Även om de vet om att det är bra med fysisk aktivitet behöver de en "knuff".
Därför ingår ett samarbete med olika idrottsföreningar i FYSS-projektet.
-Receptet blir en bra kanal in i olika idrottsverksamheter. "Vad finns det i min kommun som är kvalitetssäkrat och bra för mig", säger Gunilla Edlund.
Det kan vara en plats på Friskis & Svettis eller regelbunden simträning, men lika gärna promenader på egen hand. Allt beroende på diagnos och individens behov.
Under december och januari informeras personalen inom primärvården om hur de ska använda FYSS. Men redan nu kan den tillämpas. De gula blocken med motionsrecept finns på plats.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons