Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motionärer vill ha ett tolerant Gävle

GÄVLE
Anställda i kommunen måste lära sig mer om homosexuella, bisexuella och transexuella. De anställda behöver så kallad hbt-kompetens.

Annons
Det tycker Ulla Andersson, v, Bodil Ceballos, mp, Martin Liby Alonso, fp och Ann Hedbom, s, som skrivit en gemensam motion till kommunfullmäktige.
- Jag tror inte att folk är medvetna om de här frågorna. Inte ens att de behöver fylla på kompetensen. Man utgår från normen att alla skulle vara heterosexuella fast det inte är så, menar Ulla Andersson.

Visa kärleken öppet
De fyra motionärerna vill att Gävle ska bli en kommun där man kan visa sin kärlek öppet fast man är intresserad av en person av samma kön. I dag känner de personerna att de bli diskriminerade.
Enligt motionärerna tar skolan sällan upp hbt-personernas sexuella läggning i undervisningen, dessutom visar en undersökning att mer än var tredje sjuksköterska eller undersköterska vill avstå från att ge vård till homosexuella.
Det här vill de fyra ändra på genom att skolor och fritidsgårdar satsar mer på frågan. Dessutom bör omvårdnadsnämndens personal och andra kommunanställda utbildas i hur man kan hjälpa dessa människor och motverka fördomar och diskriminering.
- Det har gjorts riksomfattande arbeten med RFSL, facken och svenska kommunförbundet hur man ska jobba med det här.
- Vi hoppas på ett positivt bemötande i kommunfullmäktige. Det vore konstigt om man vore emot det här, säger Ulla Andersson.
Motionen har skickats till representanter för alla fullmäktigepartier, men man har alltså inte fått något stöd från c, kd och m.
Förutom till fullmäktige har en liknande motion skickats till landstinget, kommunförbundet och landstingsförbundet.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons