Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motorsågsmannen ville "bara skrämmas"

GÄVLE Den man som i förrgår morse med en motorsåg sågade hål i dörren hos en manlig bekant häktades i går.
Mannen, en 37-årig gävlebo, hävdar att han inte ville skada mannen, bara skrämma honom.

Annons
Enligt åklagaren ska 37-åringen ha gått in i lägenheten efter att han sågat upp hålet. Väl inne ska 37-åringen ha skrikit att han ville ha sina pengar och hotat döda den 40-årige mannen. 40-åringen och hans femåriga dotter låg vettskrämda och tryckte under en säng.
När polisen kom hade 37-åringen motorsågen i en väska och var själv täckt av sågspån.

Åklagaren hävdade att det handlade om grovt hemfridsbrott och olaga hot. 37-åringen misstänks också för ytterligare ett hemfridsbrott samma dag. I det fallet handlade det om ett besök hos en äldre kvinna i samma fastighet strax innan han sågade hål i dörren.
Den 37-årige mannen berättade att han lånat ut pengar till 40-åringen. Han hade vid ett flertal tillfällen bett att få tillbaka dem utan resultat.

I torsdags ville han markera att 40-åringen gjort fel. Men han var bara ute efter att skrämmas och hävdar att han ropat i brevlådan och frågat om flickan var hemma eftersom han inte ville skrämma henne. Något svar fick han inte och därför trodde han inte att någon var hemma. Efter att han sågat upp hålet sträckte han sig efter städattiraljer som stod i hallen och sopade upp efter sig.
Besöket hos den gamla damen skedde strax före då 37-åringen behövde låna en telefon. Han ringde på hos damen, blev insläppt och fick syn på en gitarr som han erbjöd sig att stämma. Han spelade och sjöng för kvinnan innan han lämnade henne.

37-åringen har dömts nio gånger tidigare men aldrig för våldsbrott. Han säger själv att han har en psykisk sjukdom men att han sedan en tid är fri från missbruk.
Tingsrätten häktade 37-åringen som på sannolika skäl misstänkt för brotten eftersom det finns risk för återfall. 37-åringen ska också genomgå en liten rättspsykiatrisk undersökning.
Åtal ska vara väckt senast den 23 januari.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons