Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mp vill ha tre akutsjukhus

BOLLNÄSLänet ska ha tre akutsjukhus. Det slog miljöpartiets medlemmar fast vid en intern extrastämma i Bollnäs på lördagen.

Annons
Blivande landstingsrådet Ann-Catrin Bergman menar dock att partiet aldrig övergett sin politik. Hon säger också att landstingsgruppen ännu inte bestämt om man tänker stödja oppositionens motion om akutsjukvård i Bollnäs.
Det har varit krisigt inom miljöpartiet under hösten.

Stridigheter
Det är de många turerna i landstinget som orsakat stridigheter inom partiet. Många har varit missnöjda med den vänstersväng som gjordes. Miljöpartiet ska efter årsskiftet ingå i en röd-grön koalition som ska leda landstinget i Gävle. Oron blev stor att miljöpartiet skulle göra avkall på sitt krav om tre akutsjukhus.
Under hösten har ett antal ledamöter valt att sluta i miljöpartiets regionstyrelse.
- Vi hamnade i en situation där vi inte hade en styrelse som kunde ta några beslut eftersom det var så många som hade hoppat av, säger Eva Wessel, ny styrelseledamot från Ockelbo.
Krav ställdes på att medlemmarna skulle få säga sitt om landstingsturerna, dessutom behövde man välja en ny styrelse. Därför kallade man till en extra stämma, som genomfördes bakom stängda dörrar - medierna fick inte närvara - under lördagen och tog betydligt längre tid än beräknat.
- Det har varit väldigt mycket känslor, säger Eva Wessel.
Hon säger att det inte varit fråga om att kräva att samarbetet med socialdemokraterna och vänsterpartiet ska avbrytas. Däremot har stämman tydligt slagit fast vad som ska vara miljöpartiets linje: tre akutsjukhus.
Även Ann-Catrin Bergman tycker att det var ett välbehövligt möte.
- Jag har fått göra en del klargöranden.
Hon hävdar att miljöpartiet aldrig övergivit sin politik men hon säger också att partiet måste rätta sig efter valresultatet. Än så länge kvarstår planerna på den röd-gröna koalitionen.
- Det finns inga andra planer i nuläget, säger hon.

Klargörande
Klargörandet från stämman betyder inte att den politiska situationen i landstinget blir tydligare.
Vid landstingsstyrelsens sammanträde för ett par veckor sedan var en motion från oppositionen uppe om akutsjukvård i Bollnäs.
Ann-Catrin Bergman valde då att temporärt stödja motionen. Beslut om motionen tas vid landstingsfullmäktige i december men då kan miljöpartiet ha bytt sida igen. Ann-Catrin Bergman anser att oppositionen måste klargöra vad som menas med akutsjukvård.
Men att det skulle bli en "regeringskris" om miljöpartiet slutligen beslutar att rösta med motionen vill hon inte gå med på.
- Vi vet ju inte vad det blir vi röstar på. Det kanske blir en formulering som vi alla kan ställa oss bakom.
Extrastämman valde en ny styrelse. Den består av Eva Wessel, Ockelbo, Jesus Herrera, Gävle, Bengt-Åke Jeckas, Ljusdal, Olof Östlund, Söderhamn, Linda Styv, Bollnäs, Margareta Bergqvist, Ljusdal och Ola Swing, Bollnäs.

Mer läsning

Annons