Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museet sörjer Skeppshandeln

/
  • Interiören i den gamla skeppshandeln var orörd sedan 1800-talet. Länsmuseet ansåg att butiken var unik i landet. Foto: Länsmuseet

GÄVLE Skeppshandeln i magasinet Amicitia var kvar sedan huset byggdes 1873.
- Vi tror inte att det finns någon liknande i hela landet. Vi tycker att det oerhört sorgligt att skeppshandeln förstördes, säger Anna Lindgren, 1:e antikvarie på länsmuseet.

Annons

- Vi sökte ett särskilt utvecklingsbidrag från Riksantikvarieämbetet för att kartlägga magasinområdet. Totalt har vi lagt ner 229 000 kronor på arbetet, varav 110 000 kronor gick till den del som handlade om enbart Amicitia, säger Anna Lindgren.
Utgångspunkten när arbetet gjordes var att skeppshandeln skulle finnas kvar i framtiden också.
- Absolut. Det fanns inte i vår begreppsvärld att den skulle försvinna. Tvärtom trodde vi att vårt arbete och den uppmärksamhet det väckte skulle gynna skeppshandeln, säger hon.

Precis som kommunen ställdes museet inför fullbordat faktum när de nya ägarna rivit ut den gamla butiken. Något system som gör att museet får veta när en skyddsvärd byggnad byter ägare finns inte, och museet har inte heller något uppsökande verksamhet.
Medan museifolk sörjer tycker Per Landfors, som i många år drev skeppshandeln, inte att det är så mycket att sörja. Han sålde både rörelsen och fastigheten i våras.
- Den sorgen kommer jag fort över. Man kan inte hindra köparen att göra vad de vill med lokalen, säger han.

Han visste inte vad köparna hade för planer, säger han:
- Nej, det var inte min sak. Jag sålde till högstbjudande.
Informerade du köparna om det arbete som museet lagt ner på huset och att de ansåg att butiken skulle skyddas
- Det kommer jag faktiskt inte ihåg, säger Per Landfors.
- Men de där kalkylerna som Lena Boox och museet tog fram tror jag inte på. Skulle man driva det där som ateljé eller galleri som de ville, skulle man behöva hyra ut till Rembrandt för att få det att gå ihop, säger han.

De nya ägarna, Ove och Kerstin Stenson, säger att när de tog över var det mesta av inredningen redan borta. Per Landfors säger att han inte tog med sig butiksinredningen när han lämnade lokalen.
- Men disken var det en tjej som fick köpa. Jag vet inte om hon tog något mer, jag var inte där då, säger han.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons