Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Muslimer i Gävle fördömer bombmannen

/
  • Imam Alaa al-Din vill att svenskar som är muslimer och svenskar som inte är det ska vara på samma sida – mot terrorismen.
  • Ahmad al-Aakel pratar så fort att orden snubblar över varandra. Bombmannen i Stockholm var inte muslim, slår han fast.
  • Bekymrade miner bland muslimer i moskén på Brynäs.

Ilska och rädsla mötte GD i moskén på Brynäs i går.

– Han var inte muslim. Han var inte en människa, säger medlemmarna i församlingen om terroristen i Stockholm.

Annons

Män, kvinnor och barn. En imam.

Och dessutom ett slags upprördhet bland dessa flyktingar från Irak – för många av dem kommer därifrån – att våldet följt dem från hemlandet till Sverige, det illla, kalla landet så långt borta.

En skur av förkastelsedomar slungas över mannen från Tranås som sa sig företräda islam innan han sprängde sig i luften.

– Vi lämnade vårt första land och kom hit till vårt andra land. Just för att slippa bomber. Jag är upprörd och arg. En riktig muslim, han gör inte så här, säger Ahmad al Aakel.

Detta, att bombmannen inte var en riktig muslim, är ett tema som flera återkommer till.

– De som gör så här är långt borta från islam. Särskilt som islam är detsamma som fred. Och det var för att det var fredligt här som vi flyttade hit, säger Fatima och Intisar, två av kvinnorna i moskén.

De ber GD att tala med imamen – det om hände i Stockholm är så viktigt att vi bör höra vad han har att säga.

– Vi är arga. Men vi känner också fruktan. Fruktan för vad ni i medierna ska skriva och hur folk ska se på oss hädanefter, säger Alaa al-Din.

En kvinnlig lärarvikarie säger genast att hon märkte det direkt på morgonen.

Svenskarna såg annorlunda på henne.

Bilden av en muslim blir bilden av en bombman som vill döda svenskar som är ute och julhandlar, tillägger en ung kvinna som är den som talar bäst svenska och ofta tolkar för de andra.

– Men den här terroristen, han brydde sig inte om vem han sprängde. Det kunde lika gärna ha varit oss eller våra barn – han brydde sig inte om det. Han har inget land och ingen religion, säger Alla al-Din, imam.

De vet inte om muslimska församlingar i Sverige kan nå unga män som är på väg att radikaliseras innan de passerar en gräns som slutar med att de dödar sig själva när de försöker döda andra.

– Vi vet inte var de här människorna finns eller vad de tän- ker. De är för långt borta från oss.

Man framhåller att 25 studiecirklar i moskén på Brynäs lär barnen rätt islam, så att det inte ska kunna hända.

– Nu blir vi en grupp på en sida. Och ni en grupp på den andra sidan. Vi vill att både ni och vi ska vara i samma grupp, på samma sida – mot terroristerna.

Mer läsning

Annons