Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket viktigt att offren får hjälp och stöd

/
  • ARKIVBILD Utsatt situation. Lotta Fridholm betonar att ett \nvåldtäktsoffer alltid är oskyldigt.

GÄVLE
- Grips inte den här mannen kan offret se honom överallt. Känner man dessutom inte igen honom kan han vara på Ica samtidigt som en själv. Det blir en skräck var man än befinner sig.

Annons
Lotta Fridholm, ordförande för kvinnojouren i Gävle, tycker att det är mycket viktigt att de tjejer som utsatts för våldtäkt får hjälp och stöd i sin mycket svåra situation.
Själv träffar hon oftast kvinnor som våldtagits i sitt eget hem, men vill inte säga att det ena är värre än det andra.
- Har man blivit våldtagen av någon man känner vet man i alla fall vem man ska undvika, men går ju inte trygg för det. Men att inte ha en aning... Han kan ju vara överallt. Det innebär otroligt mycket skräck och rädsla, säger hon.

Måste få hjälp
Hon menar att den okända gärningsmannen snart kan vara alla män kvinnan möter. Därför måste hon få hjälp. Kanske via kvinnojouren, eller brottsofferjouren.
- Går de fortfarande i skolan finns det kanske bra hjälp där. Polisen ger ofta information om vart man ska vända sig, säger Lotta Fridholm.

Oskyldiga
Hon vill betona att ett våldtäktsoffer alltid är oskyldigt. Och hon är jätterädd att säga något som kan misstolkas som skuldbeläggande på de drabbade tjejerna.
- De här tjejerna är totalt oskyldiga. De skulle gå hem en kväll i denna stad. Det ska man kunna göra utan att behöva vara rädd, säger hon och fortsätter:
- Jag har ju döttrar själv. Till dem säger jag: Gå aldrig hem ensam. Men vad skulle jag säga om de gick hem ensamma och blev våldtagna? "Hur fan kan du gå hem själv?". Nej, det är ALDRIG tjejens fel att hon blir våldtagen.
Lotta Fridholm suckar för sig själv.
- Jag blir så jävla arg helt enkelt. Jag tycker att man ska få vara i fred, säger hon.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons