Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nadina och Lejla behöver hjälp

GÄVLENu finns det två små bosniska flickor i Gävleområdet som behöver hjälp. I förrgår kom den ögonsjuka Nadina och hennes familj till Norrsundet. Där finns redan sexåriga Lejla.

Annons
Nadina och hennes familj kom till Sverige och Sävsjö för ett och ett halvt år sedan. Nadina har en medfödd ögonsjukdom som gör att hon inte tål ljus.
I Sverige kan hon få behandling som hon inte kan få i Bosnien. Men myndigheterna har avslagit familjens ansökningar om uppehållstillstånd gång efter gång.

Tillbaka till Sverige
- I ren desperation åkte de till Tyskland och sökte asyl i juni men eftersom det är ett Dublinärende kunde de bli utkastade när som helst. Därför valde de att komma tillbaka till Sverige, berättar familjens advokat, Tryggve Emstedt.
Han berättar också att eftersom familjen varit utomlands börjar ärendet om igen och i förrgår sökte Emstedt på nytt asyl för dem.
- Jag ska jobba för att få ihop intyg bland annat från specialister. Lämplig skolgång för henne ska utredas och hela familjen ska ha intyg på psykisk status. I går träffade Nadina statsministern men jag vet inte vad som blev sagt eftersom jag inte var med.
Nadina, hennes syster och mamma, bor tills vidare hos Lejlas fadder, Harry Eriksson. De lever helt öppet och ska inom kort få egen lägenhet.
Lejla, som Gefle Dagblad skrivit om ett flertal gånger, har inte heller fått uppehållstillstånd.
Hon och hennes familj har varit i Sverige i två och ett halvt år.
- För henne är det svårare att hitta nya omständigheter för varje ny ansökan men jag är optimistisk i båda fallen, säger Tryggve Emstedt.
Lejla har en missbildad analöppning och kommer inom några veckor att återigen undersökas av läkare.

Inte bättre
Enligt Harry Eriksson har hon dock inte blivit bättre av den medicinering hon ordinerades tidigare under sommaren. Efter den undersökningen kommer Emstedt att skicka in ytterligare en ansökan om uppehållstillstånd.
- Lejla har börjat skolan men pappan måste vara försiktig med att visa sig. Men jag räknar med amnesti för både Lejla och Nadina före oktober månads utgång, säger Emstedt.
MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas_gd.se

Mer läsning

Annons