Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Narkotikabrott kan ge långa fängelsestraff

GÄVLE
Åklagaren krävde mellan fem och tio års fängelse för tre av gävleborna som misstänks för hanteringen av sammanlagt två kilo amfetamin, två och ett halvt kilo marijuana och 20 000 Rohypnoltabletter.

Annons
Både marijuanan och Rohypnoltabletterna togs i beslag vid en razzia mot en lägenhet i Gävle.
En fjärde gävlebo, den så kallade Huvudmannen, som redan dömts till tio års fängelse för grova narkotikabrott ska avtjäna ytterligare sju år för de nya brotten.
Det vill säga, om åklagaren Katarina Welin Johansson får som hon vill.

Fem dagar
- De försöker lägga huvudmannaskapet på varandra, säger hon i en kommentar till de fem dagar långa förhandlingarna i Linköpings tingsrätt som nu är avslutade.
Förhandlingar som hölls i säkerhetssalen och som bevakades av ett stort antal väktare och poliser.
Enligt uppgifter från polismän på plats mådde Huvudmannen, en 23-årig gävlebo, mycket dåligt av insikten att de tio år han redan avtjänar snart kan bli 17 år.
- Jag är fortfarande ung och ska inte sitta längre tid i fängelse än vad en mördare får göra, sa han under den avslutande rättegångsdagen.
Åklagaren misstänker honom för att från den slutna anstalten Mariefred ha förmedlat kontakt mellan säljare och köpare av stora amfetaminpartier. Själv nekade 23-åringen till att rösten på banden från den hemliga telefonavlyssningen var hans.

Vapenbrott
De övriga gävleborna är inte lika kriminellt belastade, men har dömts för bland annat vapenbrott.
Gefle Dagblad har också avslöjat att en av dem utsatts för skottlossning mot sin lägenhet i centrala Gävle - hagelskuren trängde genom dörren och fastnade i en vägg inne i bostaden, men det tilltänkta offret var inte hemma.
Av de åtalade i Gävlekvartetten ska tre män isoleras i häktet till dess domen faller den 27 februari. De får inte ha kontakt med varandra eller personer på utsidan.
Men den så kallade Huvudmannen slapp restriktioner när han återfördes till Mariefredsanstalten. Det är vanligtvis ett tecken på friande dom.
Men personer med inblick i den omfattande utredningen tror inte på scenariot. Snarare är anledningen att 23-åringen inte kan påverka målet i en trolig hovrättsförhandling.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons