Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazismen ska motas

GÄVLE
Vänstern och socialdemokraterna vill hjälpa de boende på Öster som känner sig hotade av nationalsocialistisk front, NSF. De hoppas även få med sig de övriga partierna i fullmäktige på en långsiktig informationskampanj för att mota nazismen och andra antidemokratiska krafter i Gävle.

Annons
- Det här är en för stor fråga för att ett parti ska arbeta med det. Vi vill stötta de som bor på Öster och det blir mycket mer kraft bakom det om de känner politikernas samlade stöd, säger Albert Gibbs, v.

En plattform
Han reagerar starkt på att nazistiska NSF tycks vara på väg att bygga upp en plattform i det mångkulturella bostadsområdet Öster.
Några boende där har också tagit illa vid sig och via insändare uppmanat Gavlegårdarna att vräka upphovsmännen och övriga boende att visa civilkurage genom att säga ifrån och riva ner affischer.
Albert Gibbs tycker att man ska ge österborna hjälp att organisera sig mot NSF.
Socialdemokraterna nappade genast på idén när han hörde av sig till dem för att bredda stödet från den demokratiska världen.
- Nazismen har funnits i stan en längre tid. Men nu har det blivit mer aktuellt att agera för demokratin. Antagligen genom att utbilda, ge kunskap om demokratin och dessa krafter som vill krossa demokratin. Vi från partierna måste göra en markering för att försvara demokratin, tycker Anea Elfving, s.

Långsiktigt
Både hon och Albert Gibbs betonar att det inte handlar om någon engångsgrej. Det ska inte sluta med något manifesterande fackeltåg genom Öster.
Man vill jobba långsiktigt för att stärka folks medvetande om och förtroende för det demokratiska systemet. På det viset hoppas man även förebygga en framväxt av det främlingsfientliga partiet sverigedemokraterna.
Kontakter med övriga partier ska tas så snart som möjligt.
Därefter kommer man att berätta hur partierna ska lägga upp arbetet.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons