Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedläggning får vänta

GÄVLE De öppna förskolorna i Sätra och Andersberg får en frist. Nedläggningen skjuts upp ett halvår.

Annons
Förslaget som politikerna i barn- och ungdomsnämnden ska ta ställning till på sitt sammanträde på onsdag innebär att får de öppna förskolorna vara kvar till och med vårterminens slut år 2004I stället för att stängas redan till nyår.
Därmed har de föräldrar som kämpat mot nedläggningsförslaget under hösten vunnit en liten seger.
För ett år sedan fanns det sju öppna förskolor i Gävle. I januari kom besparingskravet på 21 miljoner kronor, som innebar att samtliga öppna förskolor skulle stängas sommaren 2003.
Föräldrarnas starka protester och politikernas tveksamhet ledde till slut till att de öppna förskolorna i Bomhus, Valbo, Brynäs och Bergby stängdes, medan de i Hedesunda, Andersberg och Sätra fick vara kvar ett tag till.
I höstas kom nästa nedläggningsförslag. Även de öppna förskolorna i Andersberg och Sätra skulle stängas.
Förslaget mötte nya protester. Föräldrar har samlat namn, bjudit in politiker till möten och försökt visa att nedläggningen inte skulel spara så mycket som man räknat med.
Bland annat skulle barn- och ungdom tvingas fortsätta betala hyran ett halvår efter stängningen.
Nu tycks föräldrarna alltså lyckats rädda sina öppna förskolor några månader till. I Hedesaunda kommer den öppna förskolan att få vara kvar så länge den kan samordnas med allmänna förskolan och inte kostar något.
När den familjecentral som i framtiden ska ersätta öppna förskolan kan komma igång är fortfarande inte klart. Tanken är att en sådan familjecentral till stor del skulle bestå i det arbete som i dag finns i den öppna förskolan.

Mer läsning

Annons