Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedräkning för öppna förskolan

/
  • Foto:LASSE HALVARSSON Populärt. Öppna förskolan i Andersberg är välbesökt. Dit är alla välkomna med sina barn.  - Det här fyller en viktig funktion för många, säger föreståndaren Birgitta Drugge.

GÄVLE
Stadsdelen Andersberg avlövas ännu mer. Nästa vecka väntas barn- och ungdomsnämnden besluta att den öppna förskolan i området läggs ned.

Annons
- Allting här försvinner, säger föreståndaren Birgitta Drugge.
Även öppna förskolan i Sätra stängs enligt förslaget efter årsskiftet. Däremot blir den i Hedesunda kvar.

Fyra redan nedlagda
Barn- och ungdomsnämnden beslutade i våras att fyra öppna förskolor skulle läggas ned till sommaren. Det ursprungliga besparingsförslaget var att samtliga skulle läggas ned. Men vid marssammanträdet beslutade nämnden att tre förskolor, Andersberg, Sätra och Hedesunda, skulle få vara kvar, åtminstone till årets slut. Sedan dess har framtiden varit oviss. Nu har skolchefen Ingrid Björklin lagt ett förslag om en avveckling av återstående öppna förskolor. Barn- och ungdomsnämnden tar beslut nästa vecka.
Hedesundas öppna förskola föreslås bli kvar.
- Den ligger i den ordinarie förskolans budget, så den kostar inget extra, säger skolchefen Ingrid Björklin.
Däremot stängs Sätra och Andersbergs öppna förskolor.
- Det är mycket nedläggningar i Andersberg nu och det känns tufft att plocka bort allting. Men öppna förskolan är inte en lagstadgad verksamhet. När vi har det så tufft ekonomiskt måste vi skära på de icke obligatoriska verksamheterna.
I år ser underskottet ut att bli omkring 30 miljoner kronor för barn- och ungdom, i värsta fall 34 miljoner. Nästa år riskerar förvaltningen ett minus på 60 miljoner kronor. Det finns ingen chans att åstadkomma en kostnadsminskning på den summan redan från januari nästa år, säger Ingrid Björklin.

Skolor läggs ned
Ett antal kommunala skolor kommer att läggas ned på grund av minskade elevkullar. Det kommer att spara pengar på sikt men det är tveksamt om nedskärningarna hinner ge effekt redan nästa år.
Den nu föreslagna nedläggningen av de öppna förskolorna beräknas ge en årlig besparing på 1,7 miljoner kronor. Ingen personal har varslats.

Upp till fem år
Till öppna förskolan kommer barn, från två veckor gamla till fem år, tillsammans med sina föräldrar. I Andersberg är verksamheten mycket betydelsefull, berättar Birgitta Drugge. Dit kommer många nyinflyttade människor som på så sätt kan knyta kontakter, många av dem är invandrare. Förskolan är välbesökt. På onsdagsförmiddagen var det sammanlagt 50 personer där.
Birigtta Drugge var med och startade Andersbergs öppna förskola för 16 år sedan. Om nämnden beslutar om nedläggning stänger hon för gott efter nyår.
- Det känns sorgligt, suckar hon.

Karin Bergkvist
026-15 96 63
karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons