Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej-sägare i samtal

GÄVLE
Samtal - inte debatt.
Det betonade centerpartiets riksdagsman Sven Bergström när han igår pratade under rubriken "Krona eller euro" i Kafé Edbom i Stadsbiblioteket.

Annons
Förklaringen till att debatten uteblev är enkel. De inbjudna talarna kommer båda två att rösta nej till EMU den 14 september.
- Jag brukar jämföra med värmesystemet i ett hus. Varje rum har ett eget element och en egen termostat som reglerar temperaturen beroende på om rummet ligger på skuggsidan eller solsidan av huset. Om vi skrotar kronan, riksbanken och den egna räntepolitiken så skrotar vi också termostaten i varje land.
I stället får vi en enda termostat som ska reglera hela Europa. Som jag ser det är det ett steg tillbaka. Ett modernt samhälle ska kunna parera en konjunkturnedgång, arbetslöshet och inflation på egen hand och inte vara beroende av Europeiska centralbanken, säger Sven Bergström.
Kvällens andra huvudperson var Sandviks förre vd Per-Olof Eriksson. De cirka 50 personer som kommit för att lyssna till samtalet fick höra honom hålla med föregående talare.
- Jag måste stämma in i mycket av det Sven säger, men jag har ett mycket enklare resonemang. Jag ser EMU som ett ekonomiskt experiment som inte kommer att lyckas. För eller senare kommer det att spricka, det är bara en fråga om tid. Så länge det inte finns en politiskt överbyggnad så får vi med nödvändighet spänningar mellan länderna. De kan bara hanteras på ett sätt och det är att låta valutorna flyta fritt inom respektive land, säger han.
Om Europa får en "politisk överbyggnad" och blir en motsvarighet till Amerikas förenta stater - är du då positiv till EMU, undrade en av åhörarna.
- Ja, om EU får verka i några generationer kan man kanske år 2100 ha en gemensam politik och ta ut gemensamma skatter. Då kan man också införa en gemensam valuta. Men det finns ingen anledning att ha någon brådska, låt oss ha våra kulturskillnader så länge, säger Per-Olov Eriksson.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons