Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till seniorer som vill bo på Norrlandet

Länsstyrelsen godkänner ett seniorboende vid Böna skola men säger nej till de två tomter i Engesberg som föreningen som vill bygga boendet är mest intresserade av.

Annons

Bygg- och miljöförvaltningen har bett länsstyrelsens enhet för kulturmiljö att bedöma tre olika lägen för ett seniorboende på Norrlandet. Det handlar dels om två tomter i Engesberg, en vid campingen och en lite längre ut vid Grötviken. Den tredje tomten ligger vid Böna skola.

Länsstyrelsen skriver i sitt yttrande att man säger nej till att bygga på tomterna i Engesberg på grund av att det skulle skada riksintresset för kulturmiljö. Däremot kan länsstyrelsen acceptera ett seniorboende vid Böna skola eftersom det handlar om ett ”mindre exponerat och ur kulturhistorisk synpunkt mindre känsligt läge.”

För Norrlandets kooperativa hyresrättsförening som vill bygga seniorboendet är beskedet från länsstyrelsen ett bakslag. De ser det inte som realistiskt att få finansiering för ett bygge vid Böna skola.

– Det är inte en tillräckligt attraktiv tomt för att banken ska godta den som säkerhet, säger Eva-Karin Hamilton, ordförande i föreningen.

Hon säger att föreningen troligen kommer att tacka nej till tomten vid Böna skola om kommunen erbjuder dem att få den.

– Men om kommunen vill bygga ett seniorboende där så får de gärna göra det och då går det kanske att hitta en lösning där vi kan hyra av kommunen, säger Eva-Karin Hamilton.

Mer läsning

Annons