Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till stomlinje från Hagaström

Den nya stomlinjen från Hagaström till Hemlingby köpcentrum skjuts på framtiden. Det beslutade politikerna i tekniska nämnden i Gävle i går.
Oppositionen reserverade sig och ville starta stomlinjen som planerat.

Annons

Stomlinje fyra är tänkt att gå från Hagaström via city till Hemlingby köpcentrum.

Men de fem miljoner som kommunfullmäktige beslutade att ge tekniska nämnden för att starta stomlinjen räcker inte till. Pengarna är redan uppätna av bland annat högre dieselpriser.

Därför beslutade majoriteten i tekniska nämnden att starten av linjen ska skjutas fram tills man har hittat de pengar som behövs för att dra igång trafiken.

– För att få loss de pengar som behövdes hade det krävts att vi skurit ner på annat och det hade inneburit för stora kvalitetsförsämringar, säger Anéa Elfving, s, ordförande i tekniska nämnden.

Bland de förändringar som diskuterades för att få råd att starta en ny stomlinje fanns bland annat en nedläggning av linje 11 till Åbyggeby. Men det hade inneburit ökade kostnader för skolskjutsar och ansågs därför inte vara rimligt.

Men majoriteten i nämnden hoppas fortfarande att det ska gå att starta den nya stomlinjen under det trafikår som går från sommaren 2009 till sommaren 2010. För att hitta de fem miljoner som behövs ska man tillsätta en utredning som ska komma med förslag på besparingar som kan göras på färdtjänsten, skolskjutsar och transporter inom enheten för daglig verksamhet.

Oppositionen i alliansen reserverade sig mot beslutet och ville starta den fjärde stomlinjen nästa sommar som planerat.

– Att utveckla kollektivtrafiken är det enda sättet att få fler att ta bussen, säger Leif Meijer, m, ledamot i tekniska nämnden.

Alliansens lösning på budgetproblemet var att låta tekniska nämnden gå med ett underskott på 7,8 miljoner kronor och låta kommunstyrelsen skjuta till de pengar som fattas. Men det ansåg majoriteten vara oansvarigt.

– Vi har en budget att ta ansvar för och vi kan inte med berått mod fatta beslut om ett underskott, säger Inger Schörling, mp, vice ordförande i tekniska nämnden.

Politikerna i tekniska nämnden fattade i går också beslut om att uppdra åt förvaltningen att utreda möjligheterna att förbättra transporterna för de boende i Sörby.

Sedan linje 18 lades ner har boende på tre äldreboenden i Sörby blivit utan kollektivtrafik.

Mer läsning

Annons