Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nejonögon, delikatess eller läskigt?

/

Säsongen för stekt nejonöga börjar tidigt i år. I Utvalnäs steker far och son Wahlström flodnejon­ögon på löpande band.

Annons

Nejonögon skiljer sig från vanliga fiskar eftersom de saknar både käkar och gälöppningar. I stället har de en sugkoppsliknande mun, är blodsugare och äter bland annat döda djur. Trots dessa egenskaper anses de vara en delikatess.

– Det finns inga ben eller ryggrad hos nejonögat, det är bara mjukt brosk som går att äta, berättar Kurt Wahlström. Man tar bort de första fem centimetrarna där huvud och magsäck sitter, sedan är det bara att äta. Jättegott!

Kurt och Anders Wahlström tillagar flodnejonögon för fullt. Fadern Kurt sköljer dem i saltlag och lägger på halster.

Sonen Anders står och steker vid hällen, som enbart används för stekning av just nejonöga.

– Nu har vi stekt i tre veckor. Det är ungefär en månad tidigare än normala säsonger, men varför de är så tidiga i år vet vi inte, säger Anders Wahlström.

Längre norrut röker man nejonöga. Längs gästrike- och Upplandskusten är det vanligare med stekning.

– Att tillaga nejonöga är en gammal tradition kring älvarna där bestånden finns. Utbyggnaden av vattenkraft har förstås minskat mängden, men återväxten ser bra ut, säger Anders Wahlström.

Säsongen omfattar september och oktober. Stekt nejonöga säljs i halvt eller helt bast, tolv eller 24 stycken.

De kan delas upp i fem centimeter långa bitar och läggas in i en söt ättikslag. Annars är de populära att ätas som de är, speciellt under älgjakten är efterfrågan stor.

Och även om nejonögat vid en första anblick kan verka läskig så var det då rakt inget fel på smaken.

Mer läsning

Annons