Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nian får mattorg

/
  • Arkitekt Magnus Dahl. Fullt av mat. Totalt sju restauranger att välja på för den hungrige Nian-besökaren. Alla restaurangerna delar på samma sittplatser, vilket gör att ett sällskap som vill äta tillsammans inte nödvändigtvis behöver beställa samma mat.

GÄVLE
Sju restauranger, 280 sittplatser.
Här är Nians nya mattorg.
Arkitekten har haft Kista galleria i Stockholm som förebild för det öppna, moderna torget där de olika restaurangerna ska tävla om gästerna.

Annons
-Konkurrens är bara bra. Man kan komma dit en hel familj och äta olika saker men ändå sitta tillsammans, säger Stefan Gyllencreutz, projektledare för Bagis som utformat mattorget.

Öl och vin
Han berättar att två av restaurangerna vill sälja vin och öl, och dessutom har önskemål om att få ha öppet länge på kvällarna.
-Ett par av restaurangerna vill ha butikernas öppettider, ett par till klockan 22. En vill ha öppet till klockan två på natten, så länge som man får i Gävle, säger Stefan Gyllencreutz.
Enligt Torsten Ahlén, tillståndshandläggare på Gävle kommun, är det ännu ingen som har sökt serveringstillstånd. Men han ser inte att det skulle vara några problem. Förutsättningen är att det är riktiga restauranger som söker. De som bara tillagar halvfabrikat får heller inte servera alkohol.

Miljösynpunkter
Andreas Nyberg på Bygg- och miljökontoret i Gävle har tittat på ritningarna och har en del synpunkter.
Bland annat vill han veta vad de olika restaurangerna tänker laga, så att han vet vilka råvaror de ska hantera.
-Det är en del frågor som kvarstår. Vart varumottagningen ska ligga och såna grejer. Och så saknar jag ett förrum till personaltoaletten. Den får inte stå i direktförbindelse till utrymmen där matvaror passerar, säger han.
Stefan Gyllencreutz är lyhörd för Andreas Nybergs synpunkter.
-De kraven han ställer är vi tvungna att rätta oss efter. Vi planerar troligen en till personaltoalett till vid Depå. Hur vi gör med varumottagningen vet jag inte i dagsläget, säger han.
Stefan Gyllencreutz kan inte säga när torget blir klart, men inser att det är bråttom.
-Jag vet att de vill ha det klart till hösten, så det är snabba ryck. Men vill man så går det, säger han.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons