Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio anmärkningar till Gallerian Nian

/

När landets länsstyrelser granskade kameraövervakningen av butiksutrymmen resulterade det i 327 anmärkningar.

Nio av dem delades ut i Gävleborgs län, samtliga i gallerian Nian i Gävle.

Kaféet Cappucino hade inte ens ansökt om tillstånd, men övervakade ändå.

Annons

I en stor granskning av kameraövervakningen i fler än 800 butiker och gallerior har landets länsstyrelser delat ut totalt 327 anmärkningar.

De flesta handlar om att man inte skyltat tillräckligt tydligt, men andra övertramp är mer allvarliga.

I Gävleborgs län har 64 butiker granskats, samtliga i Gävle och Bollnäs. Men de nio anmärkningar som delats ut hamnar alla i gallerian Nian i Gävle. Sex anmärkningar handlade om bristfällig skyltning, men i två fall saknades anmälan och ett fall saknades tillstånd.

– Systembolaget och Synsam hade inte gjort någon anmälan om kameraövervakning. Enligt de nya reglerna gäller ett förenklat förfarande för butiker, och de behöver inte längre söka tillstånd. Däremot måste de göra en anmälan. Efter vårt besök har de gjort det. Driver man däremot en rörelse som inte klassas som butik måste man fortfarande göra en formell ansökan. Det hade inte Cappucino gjort, säger Ann-Charlotte Nyman, jurist på rättsenheten på Länsstyrelsen i Gävleborg.

– De har sagt att de nu har stängt av kamerorna, men det är inget vi har kontrollerat. Kaféer är svåra att ge tillstånd, eftersom du inte får filma människor som sitter och äter. Så det man kan filma är kanske entrén och framme vid kassan.

Antalet granskningar varierar stort mellan länen, med Östergötland i topp med drygt 200. Men räknat i antalet anmärkningar i förhållande till antalet granskningar leder Västmanland, Dalarna och Stockholm stort. Gotland och Norrbotten hade färst anmärkningar.

Mer läsning

Annons