Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niorna får plugga på fabriken

/
  • Läxläsning på fabriken. Det är erbjudandet som Bergby skolas nior får av Stora Enso för fjärde året i rad. Anna Edebo, processingenjör på Stora Enso, är idékläckare och läxhjälpare. De flesta av eleverna i klass 9a nappade i går på hennes erbjudande. Foto:  Tobias Ivarsson

BERGBY Stora Enso i Norrsundet hjälper för fjärde året i rad Bergby skolas nior med deras läxläsning.
I går pejlade företagets läxhjälpare intresset bland de nyblivna niorna.
Utan större tvekan åkte de flesta elevernas händer upp i luften på frågan om erbjudandet kunde vara något.

Annons
- Visst, det luktar lite illa på fabriken och ni måste vara beredda att stanna två timmar och vilja vara där. Annars vill vi inte ha er där. Det ni får tillbaka är mycket kvalificerad hjälp med läxorna, tillgång till nya fräscha datorer, en inblick i arbetslivet och fika.

Anna Edebo är processingenjören som brinner för kemi, teknik och lärande i allmänhet. Idén om läxläsningen är hennes.
- Jag vet att det kan vara jobbigt innan man börjar förstå, lärarna kan vara konstiga och föräldrarna förstår kanske inte heller eller kan inte förklara. Kan jag lyckas att få bara en av er att, när poletten trillar ner, hitta den där känslan, att det är så där roligt, då är jag lycklig, säger Anna Edebo.
Hon lyckades få företag, skola och elever att förstå att läxläsningen är något som alla parter vinner på.
Eleverna kan förutom hjälp med läxorna få en relation till företaget och en vilja att återvända till hemorten efter högre studier.
- Fabriken betyder mycket för samhället vi har här. Vi tjänar alla på att den får finnas kvar här. Företaget kommer att behöva välutbildad arbetskraft och det är bra att redan tidigt bygga en nära kontakt med skolan. Det är bättre att bygga en långvarig kontakt än att då och då inbjuda till studiebesök, säger Anna Edebo.

Anna Edebo säger att läxläsningen är en framgång. Ungefär hälften av alla elever kommer minst en gång.
I går informerade hon, tillsammans med arbetskamraten Olle Lund, Bergbys nior om läxläsningen som startar nästa vecka. Två timmar varje vecka får de niondeklassare som vill ha hjälp med sina läxor av tio handledare. Läxor i alla ämnen går att läsa, men den största hjälpen finns i naturämnena, matte; kemi, biologi, teknik och fysik.
- Naturämnena har dåligt rykte. De kanske verkar tråkiga till en början, men det kan vara coolt att plugga en bra utbildning, få ett jobb och en bra lön. Och det är ett väldigt mycket enklare sätt att tjäna pengar på än att försöka bli artist eller att vinna Robinson.

Sofia Öhlander

Mer läsning

Annons