Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Njurdonator får nytt försäkringsskydd

Ett nytt försäkringsskydd har införts för njurdonatorer i landstingen i Mellansverige. Den donator som själv råkar ut för njursvikt och senare behöver dialys kan få en ersättning på upp till 250 000 kronor.

Annons
- Vi gör det här av omtanke om de människor som gör en så fantastisk insats för en njursjuk, säger Helene Sellgren-Wiman, kurator vid transplantationsavdelningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Varje år utförs 350 njurtransplantationer i Sverige. I 40 procent av fallen används njurar från levande donatorer.
Det har blivit vanligare på senare år att människor skänker en njure till en anhörig eller god vän med njursvikt. Väntetiden blir kortare och resultatet i allmänhet bättre om den sjuke kan få en njure från en levande donator.
Att donera en njure är dock ett stort och svårt beslut. Även om risken för komplikationer är liten kan den ändå skapa oro, menar Helene Sellgren-Wiman.
- Det är ju ofta flera familjer inblandade i en transplantation och ibland är anhöriga skeptiska, säger hon.
Gävleborg och övriga landsting i Mellansverige som anlitar Akademiska sjukhuset för njurdonationer har nu tecknat en särskild donatorförsäkring hos försäkringsbolaget If. Den ger donatorerna ett kompletterande skydd vid sidan av den ordinarie patientförsäkringen.
Donatorförsäkringen faller ut om givaren skulle råka ut för komplikationer i samband med operationen eller bli njursjuk i framtiden. Donatorn kan som mest få 250 000 kronor skattefritt i engångsersättning. Det betalas ut om personen får njursvikt och måste gå på dialysbehandling.
Komplikationer i samband med själva operationen inträffar i cirka fem procent av fallen. Oftast rör det sig om mindre allvarliga skador. En vanlig komplikation är bråck i såret, en "bulle" som kan upplevas som missprydande. Man kan också känna stickningar eller värk från såret.
- Detta är sådant som den vanliga patientförsäkringen inte alltid täcker, menar Helena Sellgren-Wiman.
I dag görs årligen drygt 20 njurtransplantationer med njurar från levande givare vid Akademiska sjukhuset. Kanske kan det nya försäkringsskyddet göra att fler tar steget och donerar en njure, menar Helena Sellgren-Wiman.
- Den som skänker en njure gör en insats både för den som tar emot njuren och för sjukvården. Det är kostsamt att ha personer i dialysbehandling.
För det enskilda landstinget innebär försäkringen en kostnad på 4 500 kronor per mottagare av njure från en levande donator.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons