Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nobelpristagare får en egen bock

/

En halmtuss från årets Gävlebock kommer att följa med Nobelpristagaren Martin Chalfie hem till USA.
I dag överräcker kommunens informationschef Anna Östman halmen tillsammans med en silverbock designad av Gunnar Cyrén.

Annons

Gävle kommun fick ryktesvägen höra att årets Nobelpristagare i kemi, Martin Chalfie och hans fru Tulle Hazelrigg, gillar Gävlebocken.

– Jag ringde deras Nobelattaché, som har hand om deras program, från början för att fråga om de ville komma och besöka bocken. Men deras program är så späckat så jag erbjöd mig att åka ned med en bit i stället, säger Anna Östman, informationschef på Gävle kommun.

I morgon kommer hon att svänga förbi bocken och knipsa lös en bit halm som hon tar med till Stockholm där det amerikanska paret befinner sig. Förutom halmtussen kommer Martin Chalfie, professor i biologi vid Colombia University i New York, och hans fru även att få ta emot en silverbock designad av Gävlekonstnären Gunnar Cyrén.

– Vi ser på dem som går in och tittar på webbkameran som är riktad mot bocken att vi har mycket utländska besökare. I fjol var det personer från 110 olika länder så han är ju en internationell storhet, säger Anna Östman.

Bocken är enligt informationschefen mycket stolt och har sagt okej till att släppa ifrån sig en bit halm till Stockholm.

– Han känner sig hedrad och tycker själv att han tar klivet upp på en helt ny nivå, säger Anna Östman.

Mer läsning

Annons