Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norge blev en seger för Elina

/
  • Elina Brynk trivs på Gävles gator.– Jag är väldigt hemmakär och att flytta till Stavanger var en utmaning. Nu känns det skönt att ha testat någonting annat, säger hon.
  • Under ett år jobbade Elina Brynk som avdelningschef på en mataffär i norska Stavanger.– Där behövs man verkligen
  • – Alla som är intresserade rekommenderar jag absolut att åka. Men det krävs lite planering och förberedelser för att ge det en ärlig chans, säger Elina Brynk.
  • Henrik Berglund, 21 år. Bor fortfarande i Stavanger, jobbar som brandskyddsmontör, har flyttat ihop med sin flickvän. Planerar att flytta till Stockholm och plugga till sommaren.
  • Maja Dahlqvist, 21 år. Reser i Sydostasien, befann sig på Filippinerna när stormen slog till. Klarade sig bra men blev strandsatt på Boracay utan el och internet i flera dagar. Var anställd som servitris på en restaurang och cateringfirma i Stavanger ifjol och jobbade sedan i skidanläggningen Stöten i Sälen fram till april i år.
  • Sofie Hillborg, 20 år. Jobbade som butiksbiträde i Stavanger i ett drygt år, flyttade till Sverige i juni och började plugga till personalvetare vid Örebro universitet i höstas.
  • Såhär roligt kan det vara att bo i kollektiv i Stavanger. Bilden är från slutet av förra året när Gefle Dagblad hälsade på hemma hos Gävleungdomarna Sofie Hillborg, Maja Dahlqvist, Elina Brynk och Henrik Berglund.
  • För ett år sedan besökte Gefle Dagblad fyra Gävleungdomar som flyttat till Stavanger för att jobba. Hur gick det sedan? Här kommer en lägesrapport.

Med ett års erfarenhet från Norge trodde 21-åriga Elina Brynk att det skulle vara lättare att få ett vettigt jobb i Gävle. Men riktigt så enkelt var det inte.

– Här går man tillbaks till att bli praoelev.

Annons

Hon kallar sig hemmakär och beskriver flytten till Stavanger som en utmaning. Men att lämna familjen, bo tillsammans med andra jämnåriga, ta ansvar och sköta ett jobb i ett annat land har varit nyttigt, menar hon.

– I början var jag inställd på att åka hem efter tre månader, det var en seger att jag blev kvar i ett år, säger hon.

Sedan slutet av förra året vandrar hon på Gävles gator igen och stortrivs, trots att familjemedlemmarna inte längre bor kvar. Men trots arbetserfarenheterna från grannlandet har det varit nästan lika trögt att få ett bra jobb i Gävle som innan hon åkte.

I Norge anställdes hon direkt på en mataffär och avancerade snabbt till chef för frukt- och gröntavdelningen.

– Där behövs man verkligen, här känns det som att man går tillbaks till att vara praoelev, säger hon.

Men även i Gävle har hon fått jobb – först som timvikarie på Konsum och sedan på Biltema. Efter sommaren började hon plugga på Samhällsplanerarprogrammet vid Högskolan i Gävle.

– Efteråt kan man jobba med att planera för gallerior och bostadsområden, det kan nog passa mig eftersom jag gillar att se ett konkret resultat av det jag gör, säger hon.

Sista året på utbildningen kan studenterna läsa i Kanada och det har hon redan bestämt att hon vill göra.

– Det känns inte som ett speciellt stort steg, innan jag hade erfarenheten från Stavanger hade det nog känts jobbigare. Nu är jag mer öppen, självständigare och vågar mer, säger hon.

Sedan hon återvände till Gävle har hon blivit något av en Norge-ambassadör. Folk hon inte känner kan höra av sig och ställa frågor.

– Jag passar det mesta vidare till min lillebror som jobbar i Stavanger nu. Alla som är intresserade rekommenderar jag absolut att åka, men det krävs lite planering och förberedelser för att ge det en ärlig chans, säger hon.

Hon har även ett tips till hemvändare: Kolla med arbetsförmedlingen vad som krävs för att du ska vara berättigad till a-kassa i Sverige.

– För mig blev det ganska krångligt att fixa intyg i efterhand. Jag gick utan ersättning hela sommaren och sedan kom allt som en klump till hösten, säger Elina Brynk.

Mer läsning

Annons