Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norge lockar med jobb

/

15 000 lediga jobb finns att söka. Om du är villig att ta dig till Norge. EURES - den europeiska arbetsförmedlingen, kom på fredagen till Gävle för att informera om hur man söker jobb i vårt grannland.

Annons

När portarna till Arbetsförmedlingen slog upp klockan tio slingrade sig en lång kö längs Nygatan. Anledningen var Jobbchansen och temat Norge. Samtidigt som varslen duggar tätt i Gävle med omnejd annonseras det om 15 000 lediga jobb i Norge. Lyckligtvis är efterfrågan om jobb i vårt grannland stor i Gävle och därför passade Arbetsförmedligen på att bjuda in de norska EURES-rådgivarna. EURES fungerar som en europeisk arbetsförmedling och informerar människor hur de ska gå till väga när de söker jobb i ett annat land.

– De senaste fyra månaderna har vi haft ett stort tryck efter jobb i Norge. Det är alla olika grupper som söker och människor från 17 till 60 år, säger Hilal Tercan som är EURES-rådgivare i Gävle.

Anledningarna till att Gävlebor vill jobba i Norge är delvis för att tjäna pengar och för att det är svårt att få jobb i Sverige. Förutom de vanliga säsongsjobben som fiskrensning, restaurang och industri finns det även stor brist på förskollärare, sjuksköterskor, läkare, svetsare och framför allt ingenjörer.

Att Norge letar efter arbetskraft i Sverige är inget nytt fenomen. Det tillhör till exempel vanligheterna att du bli serverad av en svensk om du går på restaurang i Oslo.

– Svenskar är en väldigt populär arbetskraft i Norge, delvis för språket men även för att de håller hög standard och har god servicekänsla. Jag vet inte exakt hur många svenskar som jobbar i Norge men jag har hört en siffra om 70 000 svenskar i bara Oslo, säger Janne Nilsen som jobbar med rekrytering inom norska EURES.

Mer läsning

Annons