Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norge nobbar JAS

Annons

Reaktionerna från luttrade bedömare efter att Norge valt det amerikanska stridsflygplanet Joint Strike Fighter framför det svenska Jas Gripen är att beslutet inte är förvånande och att den svenska regeringen ännu en gång varit naiv i sina förhoppningar om att få sälja Gripen.

Det amerikanska JSF anses enligt den norska regeringen kunna försvara den speciella, norska geografin bättre än Gripen och JSF skulle också vara billigare. Det håller förstås inte Gripens tillverkare Saab med om och mellan raderna i sina kommentarer framgår det att försvarsminister Sten Tolgfors instämmer.

Men detta handlar knappast bara om torra sakskäl. Norge har under hela efterkrigstiden köpt sina stridsflygplan från USA. Norge är Nato-medlem, men det är framför allt ett enda lands hjälp som Norge är beroende av i sin försvarspolitik - USA:s.

Gripenofferter har avvisats av flera länder, och lika ofta har svenska försvarsministrar stått snopna och förvånade. Visst är det fantastiskt att ett litet land som Sverige kan hålla sig med en sådan spjutspetsteknologi att ett svenskt stridsflygplan kan vara med och seriöst konkurrera med militära stormakters.

Men det är bara en intressent som vinner en upphandling.

Nära skjuter ingen hare. Inte heller från luften.

Mer läsning

Annons