Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Normal strålning på torget

/
  • 0.0025 W/kvm. Så hög är strålningen från radio- och mobilmaster på Stortorget, noterar Veronica Frisk, Åf. Hur mycket av av strålningen som kommer från G3-masten på det hus där Indiska ligger är dock svårt att säga. Foto: LARS WIGERT

GÄVLE 0,0025 watt per kvadratmeter.
Veronica Frisk från ÅF, Ångpanneföreningen, antecknar resultatet av sex minuters mätning mitt på Stortorget, ett par meter från julgranen.

Annons
- Strålningen inne i städer brukar ligga på den här nivån. Det är inget onormalt, kommenterar hon.
Hur mycket av den elektromagnetiska strålning som hon just har mätt upp som kommer från 3G-sändaren på taket ovanför Indiska går inte att säga. Mätaren tar in alla radiovågor.
Någon jämförande mätning när 3G-sändaren är avstängd görs inte.
- Det skulle inte tjäna något till, försäkrar Lars Nordell från 3GIS, som beställt mätningen för att visa att strålningen från 3G-masten håller sig under gränsvärdet.

- 3G drunknar i allt annat. Det skulle inte bli någon skillnad på mätvärdet, säger han.
Inte heller mäts strålningen uppe på taket nära antennen eller på våningen under.
- Uppe på taket brukar ju ingen befinna sig. Och eftersom sändaren riktas utåt, blir det i allmänhet inga höga värden under den, förklarar Veronica Frisk.
Med mätutrustningen nerpackad i en väska fortsätter Veronica Frisk bort mot Rådhustorget, för att om möjligt fånga in det elektromagnetiska fältet från antennen från andra hållet.
Hon plockar upp mätaren och vandrar runt med den i handen för att hitta den punkt där värdena är högst. Men Rådhustorget visar sig skilja sig markant från Stortorget.

Mätaren visar ungefär 0,0001 watt per kvadratmeter, mindre än en tiondel av värdet på Stortorget.
- Det är svårt att säga varför det blir på ett visst sätt, men man ser inga andra mobiltelefonmaster härifrån. Det kan vara en orsak, säger Veronica Frisk.
Men Lars Nordell från 3GIS ger blixtsnabbt ett annat svar:
- Det är inget folk med mobiltelefoner här, säger han.

När Lars Nordell slår på sin egen mobiltelefon en meter från mätaren stiger värdet snabbt, men det är fortfarande lägre än på Stortorget.
- Ska man vara orolig, vilket jag i och för sig inte tycker att man ska vara, så ska man nog oroa sig för telefonen. Sändaren är på 10 watt och telefonen på två, men den har man vid örat, säger han.
3GIS ägs av mobiloperatörerna Vodafone, 3 och Orange Sverige och bygger och driver nätet av basstationer åt dem. I Gävle har 3GIS i dag 80 basstationer. 25 sitter på taket till fastigheter, som den vid Stortorget, ett 20-tal har monterats på befintliga master och i resten av fallen handlar det om nybyggda master.
Att 3GIS låter ÅF mäta de nya basstationerna beror på att fastighetsägaren kräver att 3GIS ska visa att man ligger under gränsvärdet på 10 watt per kvadratmeter för att ge tillstånd att sätta upp antenner på taket.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons