Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NSF slog till med nattlig kampanj

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Fotograferar. Anna-Karin Pettersson, polisman i Gävle, dokumenterade affischerna på ett elskåp utanför Gefle Dagblad.

GÄVLE
Under natten till onsdagen iscensatte Nationalsocialistisk Front, NSF, en omfattande affischeringskampanj i centrala Gävle.

Annons
- Det har gått fort att kladda upp dem, eftersom man hunnit med så många, säger Anna-Karin Pettersson, polis.
Hon ingick i polispatrullen som dokumenterade skadegörelsen på ett femtontal platser i innerstaden. Man har uppenbarligen använt någon from av tapetklister eller dylikt och det blir besvärligt att ta ned planscherna. Budskapet var så allmänt hållet att det var osäkert om tilltaget skulle klassas som hets mot folkgrupp eller hets mot homosexuella. Det är Justitiekanslern som gör bedömningen, men såvitt känt har ingen hittills åtalats för budskap i liknande kampanjer.

Väcka uppmärksamhet
Två anslag klistrades upp på ett elskåp nära Gefle Dagblads entré - uppenbarligen ett försök att dra så mycket uppmärksamhet som möjligt till kampanjen.
Säkerhetspolisen i Uppsala, som numer sköter bevakningen av Gävle med omnejd, vittnar om att det varit lugnt vad gäller högerextremism i Gävle.
- Den organiserade vit makt-rörelsen tycks ha legat för fäfot sedan början av sommaren, säger Andrew Tomkinson, kriminalinspektör vid Säpos Uppsalastation.
Inte bara NSF:s affischkampanj innebär att det rör på sig. För några dagar sedan fick ett okänt antal hushåll i Gävle en pamflett i brevlådan. De delades ut av stockholmsbaserade Nationell Ungdom, Svenska motståndsrörelsen ungdomsförbund. Inget i texten är vid första påseendet brottsligt. Man vill "värna det svenska folket, dess kultur och historia", men ett signalord för högerextrema åsikter som att samhället är "degenererat" visar vad det handlar om.
Säpo känner väl till gruppen.
- Det är den andra stora organisationen vid sidan NSF, säger Andrew Tomkinson, ansvarig för författningsskyddet.
Säpo påpekar att vit makt-grupperna blir mer synliga i gatubilden över hela landet men att man har problem med splittring. Inom NSF har man också problem med ledarskapet i de egna leden sedan en central person hoppat av.
- Vi är glada att man inte har hittat den karismatiske ledaren som kan ena dem. Och ta kontroll över pengarna. Det finns en hel del pengar inom vit makt-musiken, säger Andrew Tomkinson.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons