Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det dragkamp om födan

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Hungriga änder. Att mata fåglarna är populärt. Kerstin Johansson och barnbarnet Eddi, 2,5 år, delar ut bröd till gräsänderna.

GÄVLEEfter mer än 40 år har kommunen slutat mata änder och småfåglar i Boulognern.- Det blir tufft om kylan håller i sig, särskilt för änderna. De har vants vid att stanna i Gävle. Normalt skulle de ha flyttat söderut, säger Esbjörn Nordlund i Gävle Fågelklubb.

Annons
- Jag tycker kommunen skulle fortsätta mata fåglarna, när de har vant dem vid det, säger han.
Indragningen av fågelmaten är en av punkterna i det sparpaket som tekniska nämnden beslutade om i december. Totalt ska tekniska nämnden spara 14 miljoner kronor. Fågelmaten står tillsammans med fågelholkarna för 40 000 kronor av denna besparing.

Hoppas på allmänheten
Sedan kommunen slutade lägga ut fågelmat blir fåglarna i stället beroende av allmänhetens generositet. Många kommer också till Boulognern för att mata fåglar.
- Jag går hit ibland. Det började jag med när barnbarnen var små, berättar Erland Scherp som matade änderna vid Kvarnparken med bröd.
Ofta går han in i en brödbutik på vägen och köper gammalt bröd till halva priset.
- Men i dag fick jag en hel kasse bröd gratis. Det räckte så jag kunde gå hela vägen genom Boulognern och mata fåglar, berättar han.
Om ingen matade dem skulle det inte finnas några gräsänder i Gävle när isen lagt sig. Gräsänderna är beroende av öppet vatten för att få mat.

Inställd exkursion
- Änder flyger bara så långt som de behöver. I vanliga fall är det öppet vatten i Gävlebukten så här års och vi hade planerat en exkursion till Iggön i måndags för att spana efter dykänder. Men den ställde vi in. Änderna är inte kvar nu när isen lagt sig, säger Esbjörn Nordlund.
Själv matar han mesar, talgoxar och skator utanför huset i Bomhus med solrosfrön, hampfrön, bröd och jordnötter.
- Mina talgoxar och mesar äter hela tiden från tidigt på morgonen. Men jag tror inte på det där att man inte får sluta mata småfåglar om man har börjat. Inte skulle de sitta och svälta i hjäl om jag slutade lägga ut mat. Då skulle de flyga någon annanstans och leta föda, säger han.
- Det är nog lite värre för änderna.
Medan kylan driver många fåglar söderut har Gävle också kylan att tacka för att det just nu finns stora flockar med sidensvansar och tallbit i stan.
- De söker sig hit på grund av kylan. Så länge det finns bär på träd och buskar stannar de kvar. Sedan drar de vidare, säger Esbjörn Nordlund.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons