Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har de lärt sig knepen

/
  • Konstsnöspåret i Högbo håller toppklass i år. Erfarenheterna från förra säsongen har Perra Hadin och hans medhjälpare dragit nytta av i höst.

– Så här bra skidspår har vi aldrig haft.
Perra Hadin, spåransvarig för det två kilometer långa konstfrusna skidspåret i Högbo, är smått lyrisk. Spåren håller högsta kvalitet trots att det regnar mest varje dag.

Annons

Det finns riktiga skidentusiaster som besöker Högbo regelbundet. En person har redan passerat räknesnurran 332 gånger den här vintern, det ger en sträcka på 6,7 mil. Snart har han klarat av ett vasalopp. Förra säsongen var det en entusiast som klarade av att åka 870 gånger.

– Den dag som vi hade flest passeringar var lördagen den 22 november. Då gjordes 193 åk, säger Åsa Eklöf. Det är framförallt tvåtimmarskorten som säljer bäst, både vardagar och helger.

I fjol hade Högbo problem att få riktigt bra skidspår. Oftast blev det isiga spår och det var mycket svårvallat för entusiasterna.

– Förra säsongen skrev vi upp alla fakta vi kunde som hade med konstsnöspåren att göra. Det har vi haft användning av den här säsongen, förklarar Perra Hadin.

– Bland annat gör vi av med betydligt mindre el än vi gjorde förra säsongen. Trots att det är plusgrader i luften håller vi en perfekt temperatur i spåren och det gör det också mer lättarbetat för oss.

Hittills i vinter har lördagarna varit populäraste åkdagen i det konstfrysta skidspåret.

– Ibland kan det nästan kännas trångt längs banan på lördagar, och det är ju roligt att kunderna gillar det vi gör, säger Perra Hadin. Däremot är söndagarna lite sämre än de var i fjol. Varför är svårt att säga.

Hadin och hans kollegor har redan börjat producera ny snö som ska klara nästa höstpremiär 2009. En rejäl beredskapshög med konstsnö är klar vid gamla bastun och dessutom sprutas ny snö fram i den stora snödepån.

– Ändå har vi problem, nämligen med alla övriga skidspår här i Högbo. Vi har försökt packa ihop den snö som kommit, men det är för mycket vatten i skogarna. Jag har aldrig sett sådana mängder som det är i dag, förklarar Hadin.

– Ett tag trodde jag nästan att Vretvägen, som går genom golfbanan, skulle stängas av eftersom vattnet hotade att rinna över vägen. Men får vi bara tre graders kyla så är det inga problem att göra snö till alla spår.

Mer läsning

Annons