Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan soporna gömmas

/
  • Under soptunnorna och torget döljer sig en sopcontainer som ska rymma minst 48 kubikmeter kompost och brännbara sopor. Foto: LARS WIGERT

GÄVLE Underjordisk, miljövänlig och luktfri.
Så beskrev trafik- och parkchef Malte Burwick torghandlarnas nya sopanläggning på Stortorget när han invigde den.

Annons
Under de två röda soptunnorna döljer sig en 16 kubikmeter stor container som kan ta emot minst tre gånger så mycket organiskt komposterbart material och brännbara sopor.
När containern börjar bli full bryts en ljusstråle och ett telefonmeddelande går i väg till Gästrike Återvinnare om att den behöver tömmas.
När det är dags för tömning åker den hiss upp ur marken, något som leverantör, tekniska kontoret och Gästrike Återvinnare demonstrerade under invigningen.

Först att slänga sopor i den nya anläggningen var Kanonkorvs ägare Kanubhau Manchhabhai. Han tror att den kommer att fungera bra.
- Jag hoppas det.
Med den nya anläggningen blir sophanteringen billigare för kommunen. På sex-sju år ska kostnaden vara intjänad.

Sophuset bakom Brända Bocken blir kvar tills vidare. Marianne Westman, handläggare på tekniska kontoret, säger att det är på tal att restaurangen kan få hyra in sig där för sina soptunnor som nu står utanför. Tankarna på en offentlig toalett där eller någon annanstans på torget har skjutits på framtiden av ekonomiska skäl. Först 2005 kan den eventuellt bli av.

Anna Bagge

Mer läsning

Annons