Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kapar Fahlstedt några sekunder igen

/
  • Christer Fahlstedt äger Gävleföretaget Rescue Electronic AB som tagit fram det digitala larmsystemet. Det finns i dag 850 utrustningar på olika ställen i Sverige. Foto: Leif Jäderberg

GÄVLE SOS-operatören skriver på datorn och en och en halv sekund senare talar rösten "Ingrid" om vart räddningstjänst och ambulans ska bege sig.
Detta är ett system som tagits fram av ett Gävleföretag.

Annons
- Det snabbar upp förfarandet för SOS och det är bra. Det är bättre ju fortare det går, särskilt för den som är drabbad, säger Erik Klingström, brandingenjör.
För ungefär ett år sedan började man gå över från analog till digital teknik och det var då som den gamla utalarmeringsutrustningen kompletterades med det nya systemet.

Tidigare måste larmoperatören "lägga på" och låta den som ringt SOS vänta medan telefonlinjen användes för att vidarebefordra instruktionerna till räddningstjänsten. Detta medförde att operatören ibland kunde tappa bort den som ringt, och dessutom tog det 10-15 sekunder innan larmet nådde räddningsstyrkan.
I dag tar det ungefär en och en halv sekund.
Med det nya systemet kan operatören skriva in informationen på tangentbordet samtidigt som den som ringt upp SOS finns kvar i telefonen. Texten omvandlas sedan i en mottagare på stationen till tal, samtidigt som texten även visas på flera displayer.
- Det här är som bredband och det tidigare systemet som ett uppringt modem om man jämför i snabbhet. När flera larm kommer samtidigt ser man den riktigt stora tidsvinsten, säger Erik Klingström.
Han tycker inte att det är några stora problem med att höra vad den konstgjorda rösten säger.
- Det låter lite som dåligt talad svenska, men det går att höra, försäkrar han.

Det är Gävleföretaget Rescue Electronic AB, med fem anställda, som utvecklat både hårdvara och mjukvara i systemet. Det enda som lånats in är talprogrammet Realspeak med rösten "Ingrid".
Ägaren Christer Fahlstedt berättar att det finns 850 utrustningar med det nya systemet där texten görs om till tal ute i landet i dag. Fortfarande sker utvecklingen för att snabba på förfarandet. I Jönköping skickas förlarm med händelsetyp och zon innan den kompletta informationen skickas. Särskilt för deltidsbrandmän som ska ta sig från sitt andra arbete till brandstationen har det visat sig vara en bra metod, berättar Christer Fahlstedt.
- Utvärderingar har visat att anspänningstiden vid ett larm har kortats ner till 72 sekunder med förlarmsmetoden, säger han.
I Gävle använder man sig inte av den metoden ännu, men det kommer att användas i hela landet inom snar framtid.

Karin Forslund

Mer läsning

Annons