Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu säljer Cyrén ut

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Cyrén stänger. Hela veckan är det utförsäljning av det cyrénska designlagret i ateljén i Gamla stan, en försäljningsverksamhet som Birgitta Cyrén ansvarat för i 17 år.

GÄVLE
Det är utförsäljning av Cyrén. Jo, ni läste rätt.
I ateljén på Nedre Bergsgatan säljer nu paret Cyrén ut lagret för att i slutet av månaden stänga försäljningslokalen helt.

Annons
Flyttar ni ifrån stan nu?
- Nej, inte alls, går det sådana rykten? säger Birgitta Cyrén.
Hon har skött makens försäljning här i 17 år. Nästgårds ligger verkstan. I ateljén ska i framtiden bli, just - ateljé.
- Det finns inte så många nyheter att visa här längre, säger Gunnar Cyrén. Jag gör inte så många nya grejor i dag och då skulle butiken se likadan ut och det vill vi inte.
Men vad gör du då?
- Jag brukar säga att jag håller mig vaken! Nej, jag fortsätter som vanligt med mitt men jag har inte uppdrag som förr, jag gör inga kollektioner.
- Dessutom är det roligt att byta miljö ibland.

Från Schwiez
Men först utförsäljning, kasse på kasse med beställningar står att hämtas under hyllorna och montrarna och vid öppningen i helgen ringlade kön lång. Bara samlare?
- Nej, det vet jag inte, men visst finns det de som har mig på listan. De brukar komma ett par gånger per år, från Schweiz kommer några.
Känns det sorgligt att slå igen?
- Det är klart att det här har fyllt en social funktion också, säger Birgitta. Människor har kommit tillbaka, satt sig ner och pratat. Kunderna har blivit vänner. Men vi vill ha tid över till annat, som barn (tre stycken) och barnbarn (sju stycken snart) och var sak har sin tid.
- Just nu är det en lättnad, säger Gunnar. Men det kommer kanske sedan, det sorgliga.
Dessutom drar tecknandet i honom, i höst ställer han ut på Vretbacka.
- Verkstan, glaset och silvret, är fantasi, säger han. Teckningen är det andra, efter naturen. Eller i alla fall med naturen som underlag.
Både underlag och undanlagd är tunnplåten, den vill han också hinna med. Idén är stora föremål, men inte så tunga.
Hur orkar han?
- Något ska man ju pilla med, ler han.
Birgitta skriver ett kvitto till Maj Dahlström - som var här i lördags men återvänt för att köpa två förgyllda dessertskedar till dotterns väninna - men Maj är säker på sitt köp.
- De här får ni inte tillbaka, säger hon.
Något vi skulle vilja ta med oss är det allra senaste Cyrénföremålet som kallas "Paradiset" och som efter lite tjat ("man får ofta tjata lite", säger Birgitta) förevisas oss innan vi går. Som stiget ur sitt svarta schatull är halssmycket i vitt och rött guld med ett hundratal klara, gröna och svarta diamanter. En leopard och en antilop i slingrande lek, en lika slingrande orm i motsatt riktning. Det är paradiset innan syndafallet, äpplet ligger som en korall i ormens mun.
En drottningabeställning?
- Nej, det var kul att göra, säger Gunnar Cyrén. Jag tyckte inte att jag hade gjort något riktigt juvelarbete förut, inte så här stort.
Arbetet med "Paradiset" har också filmats av Gävlefilmaren Dieter Stöpfgeshoff.
SANNA WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons