Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu sjuder nya Silvanum av liv

/
  • Studenterna på högskolans program för design och träteknik har flyttat in i Silvanums ljusa lokaler. På eftermiddagarna blir solljuset bländande. - Vi måste hitta något sätt att skärma av undervisningssalarna, säger arkitekten Johan Skoog.  Foto: GUN WIGH

GÄVLE En mötesplats med café, konsthall och högskoleutbildning under samma tak. Det är idén bakom nya Silvanum som öppnar i början på nästa år. - Det är ett mycket levande innehåll, säger P-O Sandquist, vd för Brynäs byggnads.

Annons
För ett knappt år sedan flyttade Skogsmuseet ut ur Silvanum. Kommunägda Brynäs Byggnads AB som ett år tidigare hade köpt fastigheten av Stiftelsen Silvanum för tolv miljoner kronor stod plötsligt utan hyresintäkter.
Sedan dess har fastigheten byggts om för 30 miljoner kronor. Lokalerna har förberetts för nya verksamheter som på olika sätt knyter an till Skogsmuseet.

- Det känns som en värdig uppföljning till det gamla och som en nytändning för Silvanum. Jag är glad att vi lyckats lösa lokalfrågan så snabbt. Ibland ska man ha lite flyt, säger P-O Sandquist.
Sedan september huserar studenter och lärare från högskolans program för design och träteknik i Silvanums östra del. På övervåningen finns lektionssalar, ritsalar och en ateljé.
En trappa ner finns en nybyggd verkstad på 250 kvadratmeter. Den nya byggnaden upptar en stor del av innergården och är därför en aning kontroversiell.
- Innergården är en del av arkitekturen. Vi har försökt behålla så mycket som möjligt av de ursprungliga tankarna men i bland måste man kompromissa, säger arkitekten Johan Skoog, som gjort ritningarna för tillbyggnaden.

Runt dammen i Silvanums foajé ska cafégästerna sitta. Ägaren Magnus Rudberg som också driver Kafé Spegeln på Norra Köpmangatan planerar att sälja såväl fika som lättare luncher.
- Jag får ett större kök och ett litet bageri. Nu kan jag börja ta ut svängarna lite mer, säger han.
En stor skjutdörr i glas skiljer caféet från husets västra del där Konstcentrum ska flytta in. Trots att den nuvarande utställningshallen ligger mitt i stan tycker intendent Pia Kristoffersson att Silvanum på sätt och vis är en mer centralt belägen lokal.
- I dag kan man inte halka in på Konstcentrum. Här får vi en stor ingång som man steglöst kan glida in igenom, allt känns mer flytande och lätt, säger hon.

I mitten av Silvanum finns hörsalen som renoveras för fullt. När den är klar kommer Konstcentrum att sköta uthyrningen.
- Jag kan tänka mig att det blir både föredrag, konferenser och konserter. Med sina 80 platser fyller den en funktion för evenemang som inte behöver konserthusets stora lokaler, säger Pia Kristoffersson.
Den 21 februari invigs Konstcentrum. Nio konstnärer medverkar i den första utställningen som har temat "Platsens natur".

ERIK WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons