Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu skeppas hjälpcontainern till Chile

/
  • Det lilla låset är viktigt för att kunna skicka en container över atlanten.
  • Containern är full av saker drabbade av översvämningen i norra Chile behöver.
  • Fabian Alvarez Marin är initiativtagare till hjälpen, annars jobbar han som DJ.

En container fylld med rullstolar, rullatorer, mikrovågsugnar och kläder skickas nu till översvämningsdrabbade Chile.

Annons

I våras drabbades norra Chile av en kraftig översvämning som gjorde vägarna till lerfloder. Det regnade lika mycket under en dag som det annars gör under 14 år. Gävleborna Fabian Alvarez Marin och Ricardo Sanchez, som båda jobbar som DJ:s, ville göra något för de drabbade och samtidigt vara säkra på att hjälpen verkligen kommer fram. Alvarez fick kontakt med borgmästaren i staden Pica, genom systern Karen som jobbar för socialtjänsten i området. Borgmästaren meddelade att kommunen i Pica står för en container och frakt om Sanchez och Alvarez organiserar en insamling.

– Genom min syster kan vi sedan få bilder och videos som bevis på att sakerna kommer till de som behöver dem, säger Fabian Alvarez Marin, initiativtagare till hjälpinsatsen.

De berättar att de skickat med en projektplan där de gett förslag på hur man kan fördela sakerna.

– Vi vill inte att rullatorerna och rullstolarna ska gå till ett sjukhus utan att socialen ska låna ut dem till de som behöver. De är bra kvalitet på dem så de kommer att hålla i många år, säger Ricardo Sanchez.

I containern finns 32 mikrovågsugnar köpta för pengarna som samlades in under insamlingsgalan, samt 27 rullatorer och 35 rullstolar. De skickar även flera lådor med kläder som människor skänkt bort.

– Rullatorer är mycket dyrt i Chile och det finns inte rullatorer med hjul, berättar Fabian Alvarez Marin.

Han berättar vidare att Chile är mycket byråkratiskt och att det tar lång tid för människor att få hjälp av kommun eller stat. Båda har familj i norra Chile och har varit med om naturkatastrofer.

– Hjälpen behövs hela tiden. Folk tänker inte på att det tar år att bygga upp ett samhälle igen efter en sådan här förödelse, säger Ricardo Sanchez.

Men vägen från att idén föddes över en kaffe till att containern nu står redo att resa över atlanten i 40 dagar, har varit lång.

– Vi har fått skriva på mängder med papper, och vi var nyss nere på Chiles ambassad i Stockholm, säger Sanchez.

Även om de båda är otroligt tacksamma över alla gåvor människor har skänkt under insamlingen är något de ändå hade önskat se mer av.

– Chilenarna här i Gävle har inte engagerat sig så mycket vi önskade att de skulle göra.

Den blå containern står på parkeringen bakom kyrkan. Det är svalt och torrt och solen gömmer sig bakom grå moln. Fabian och Ricardo kramar om varandra och drar en lättnadens suck.

– Det ska bli skönt att den äntligen kommer iväg. Nu vet vi hur man skickar en container till Chile, säger Sanchez.

Mer läsning

Annons